Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa első fordulójának egyik legnagyobb meglepetését az jelentette, hogy az angol Chelsea együttese a norvég Viking Stavanger ellen korai búcsúra kényszerült. A skandinávok utolsó kettő, továbbjutást érő gólját az a Nevland szerezte, akit egykoron a Manchester Unitednél az új Solskjaernak tartottak, de a Vörös Ördögöknél nem sikerült karriert csinálnia.

Nevland 1977. november 10-én látta meg a napvilágot Stavanger városában, és a helyi Viking gárdájában kezdte pályafutását. Még nem volt 19 esztendős, amikor bemutatkozhatott az első csapatban, az 1996-os bajnokságban egy találkozón küldték pályára, a következő évben pedig már állandó csereembere volt az együttesnek.

Az 1997-es pontvadászatban 13 összecsapáson szerepelt, és öt gólt szerzett, miközben az utánpótlás-válogatottba is meghívót kapott. Teljesítményére a Manchester Unitednél is felfigyeltek, és miután Nevland a próbajátékon igen csak eredményesen futballozott (két egymást követő találkozón is mesterhármast ért el), szerződést ajánlottak neki.

UEFA-kupa: a Viking kiütötte a Chelsea-t/sport/magyarfoci/20021003uefakupa.html?pIdx=4

Az 1997-98-as bajnokságot tehát már a Vörös Ördögöknél kezdte, és Alex Ferguson úgy nyilatkozott róla, mint az új Solskjaerről. Nevandnak azonban nem sikerült az áttörés, első manchesteri idényében mindössze egyszer küldték pályára csereként, az 1998-99-es bajnokságban pedig összeállt a Yorke-Cole álomduó, mögöttük ott volt Solskjaer és Sheringham, így esélye sem volt a csapatba kerülésre.

Ezt a szezont a tartalékok között játszotta végig, majd a svéd IFK Göteborghoz szerződött, ahol azonban mindössze négyszer vetették be. 2000 januárjában visszatért nevelőegyesületéhez, ahol tárt karokkal fogadták, és Nevland itt ismét visszanyerte régi formáját. Ebben az esztendőben 13, tavaly pedig 14 gólt ért el a norvég élvonalban, és teljesítményének köszönhetően 2001 nyarán a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. A jelenlegi pontvadászatban nyolc gólnál tart, de a Chelsea ellen szerzett dupláját valószínűleg még ennél is fontosabbnak tartja.