Vágólapra másolva!
Az angol válogatott szövetségi kapitányának, Sven-Göran Erikssonnak Trevor Sinclair sérülése miatt újabb embert kellett meghívnia a szlovákok elleni Eb-selejtezőre készülő keretbe, és némi meglepetésre ez a Blackburn középpályása, Thompson lett. A játékos az utóbbi időben ugyan valóban jól játszott, de arra kevesen számítottak, hogy meghívót kap majd a háromoroszlánosokhoz.

Thompson 1977. szeptember 12-én született Birkenheadben, és pályafutását a Liverpoolban kezdte el.

Már tizenévesen bemutatkozhatott a Vörösök első csapatában, 1996 augusztusában az Arsenal elleni bajnokin cserélték be, de ebben az idényben ezen kívül csak egy találkozón szerepelt. A következő idén elején három hónapra kölcsönadták a másodosztályú Swindon Townnak, ahol olyan jól futballozott, hogy a Liverpool visszahívta, sőt, az utánpótlás-válogatottba is meghívót kapott.

Az 1998-99-es pontvadászatban már több lehetőséget kapott, és a Crystal Palace elleni bajnokin mindezt győztes góllal hálálta meg. Az ezt követő bajnokságban 25 alkalommal vetették be, de többnyire csak csereként, márpedig Thompson ennél többet szeretett volna, éppen ezért 2000 nyarán a Coventrybe szerződött.

Első meccsén az Égszínkékeknél rögtön piros lapot kapott, de később meghatározó játékosa lett a csapatnak, és nem rajta múlott, hogy a klub kiesett az élvonalból. Thompson a másodosztályban is maradt a Coventryben, ám miután a csapat nem tudta kiharcolni a feljutást, az egyesület anyagi gondjai enyhítése érdekében augusztusban másfélmillió fontért eladta a Blackburnnek.

A Roversben Thompson egyelőre képtelen volt hibázni: a bajnokságban eddig két gólt ért el, és az UEFA-kupában a CSZKA Szófia ellen is fontos találatot szerzett. Kemény, erőszakos futballista, aki remekül kezeli a labdát, és jól lő távolról.