Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a Megyeri úti stadionban San Marino gárdáját fogadta második Európa-bajnoki selejtező mérkőzésén, s a csereként beállt Gera góljaival 3-0-ra győzött. Gellei Imre csapata ezzel átvette a vezetést csoportjában, s legközelebb tavasszal lép pályára.

Európa-bajnoki selejtező, 4. csoport:
Magyarország - San Marino 3-0 (0-0)
Megyeri út, 8000 néző
vezette: Orrasen (izlandi)
Magyarország:
Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Fehér Cs., Lipcsei, Lisztes (Miriuta, 86.), Dárdai (Fehér M., 78.), Lőw - Tököli, Kenesei (Gera, 46.).
San Marino: Gasperoni - Valentini, Bacciocchi, Gobbi, Albani, Gennari - Marani, Muccioli (Montagna, 74.), Vannucci, Moretti (R. Selva, 55.) - A. Selva.
gól: Gera (49., 60., 88.)
sárga lap: Urbán (57.), illetve Valentini (67.), Vannucci (68.).

12. perc: Urbán huszonnégy méteres lövését Gasperoni az alapvonalon túlra ütötte.

24. perc: Kenesei bal oldali szabadrúgását követően a San Marinó-i kapus az utolsó pillanatban, bravúrral öklözte a mezőnybe a labdát.

43. perc: Kenesei jobb oldalról végzett el szabadrúgást, az üresen álló Gyepes hét méterről fölé lőtt.

49. perc: fantasztikus magyar akció végén Gera szerzett vezetést a mieinknek: Lipcsei szöglete után az alapvonalnál álló Lisztes visszasarkalta a labdát, amely a kapunak háttal álló Gerához pattant, a Fradi támadója pedig nyolc méterről, hátradőlve, gyönyörű ollózó mozdulattal lőtt, a kapus csak beleütni tudott a lövésbe (1-0).

60. perc: Gera újra betalált, s ez a gólja sem sokkal csúnyább az előzőnél, sőt: Lipcsei hozta játékba Gerát a San Marinó-i térfél közepén, a fiatal játékos Tökölivel kényszerítőzött, a visszakapott labdát pedig először jobbal, a levegőben lekezelte, majd ballal, 18 méterről irtózatos gólt ragasztott Gasperoni kapujának jobb felső sarkába (2-0).

69. perc: a középen megiramodó Lőw Zsoltot a tizenhatoson belül felvágta az egyik vendég védő, a bíró sípja néma maradt.

83. perc: Gera remek átadásával Tököli tört kapura, hat méterről azonban fölé vágta a labdát.

88. perc: újra szaltózhatott egyet a góljait mindig így ünneplő Gera Zoltán: Miriuta távoli lökete lepattant egy hátvédről, a labda pedig a jobb oldalon elfutó Tökölihez került, aki jobbal kicselezte védőjét, majd az alapvonalról, ballal beívelt, Gera pedig kilenc méterről a kapu bal oldalába bólintott (3-0).

Menetrend, eredmények/sport/focivilag/20020905azebselejtezok.htmlGera csodálatos estéjehttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=48304Eb-selejtezőkhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=43415

A félidő első felében még viszonylag pontosan játszott a magyar válogatott, de ekkor sem tudta feltörni a vendégek védőfalát. Az utolsó húsz percben pedig már alig jelentettek veszélyt a hazai támadások. A második játékrészben szerencsére egy teljesen más magyar csapat lépett pályára, pedig csak egy cserét hajtott végre Gellei Imre: Kenesei Krisztiánt Gera Zoltán váltotta... Négy perc után ki is derült, hogy sikeres volt a csere, s a ferencvárosi csatár tizenegy perccel később megduplázta a hazai előnyt. A magyarok ezután is nagy fölényben játszottak az egyre fáradtabb San Marinó-iak ellen, a lefújás előtt pedig Gera újabb remek megmozdulással tette fölényessé a sikert. Válogatottunk következő mérkőzése 2003. március 29-én lesz Lengyelország ellen idegenben.

Gellei Imre (Magyarország): "Elégedett vagyok, hiszen magabiztos győzelmet arattunk. Sokáig lassan és pontatlanul játszottunk, a szünet jól jött számunkra. Utána újult erővel folytathattuk a mérkőzést, s szerencsére Gera Zoltán nagyon eredményes volt. Az olasz iskolán nevelkedő ellenfél eleinte megnehezítette a dolgunkat. A San Marinó-iak tudták, ha feladják a támadások lehetőségét, akkor a védekezésre összpontosítva elkerülhetik a súlyos vereséget."

Gianpaolo Mazza (San Marino): "Nem játszottunk igazán jól. Sajnos meg sem közelítettük a lengyelek elleni teljesítményünket, aminek az egyik oka az, hogy három kulcsjátékosunk hiányzott a csapatból. A magyar válogatott egyébként sokkal erősebb, mint a miénk."

A mérkőzés előtt az [origo] olvasóinak többsége győzelemre számított: a leadott 6438 szavazat 39,9 %-a izzadt magyar sikert, míg 37,1 %-a hazai "sétagaloppot" várt - nekik volt igazuk. A pesszimisták (10,1 %) kínos döntetlenre fogadtak volna, míg a voksolók 12,8 %-a San Marino mellett tört pálcát, ők ezúttal nem jól tippeltek.