Társoldalunk:

Felbolydult a brit futballvilág

Forrás: EPA
Bellamy Buffont is átjátszotta, s megszerezte csapata győztes találatátFotó: EPA

Kiválóan szervezett csapattal, alázatos játékkal, s mellesleg két lőtt góllal nyerte meg az olaszok elleni Eb-selejtezőt Wales csapata. Mark Hughes szövetségi kapitány nem győzte fogadni a gratulációkat, a dicsérni a cardiffi Millennium-stadionban kiválóan játszó támadókat, Ryan Giggset, Simon Daviest, John Hartsont és Craig Bellamyt.

"Győzni akartunk, érreztem, hogy remek fegyvereink vannak, csak azon aggódtam, hogy hogyan érvényesítsük akaratunkat. Ehhez hasonló teljesítményt még soha nem látott ez a stadion. Egy nagyszerű csapat ellen leszűkítettük a területet, mindössze néhány lehetőségük adódott, aztán remek támadásokkal megzavartuk őket. Játékosaim büszkék lehetnek magukra. Nem emelek ki senkit, mindenki szenzációs volt. Nem hiszem, hogy mi vlennénk a csoport favoritjai, még csupán két mérkőzést játszottunk. Hideg fejjel kell tovább dolgoznunk" - mondta az egykori manchesteri klasszis.

"Balhátvéd posztomról élvezet volt nézni, micsoda szenzációs támadójátékkal rukkolunk elő. Gyakorlatilag állandó gólveszélyt jelentettünk" - lelkendezett Gary Speed csapatkapitány, aki hetvenedik alkalommal öltötte magára a nemzeti mezt.

"Wales kiváló volt, jól szervezett csapatként fizikálisan is felülmúltak bennünket. Agyafúrtak voltak, nem találtunk rajtuk fogást. Minden megpróbáltunk, amit tudtunk, de talán védőink nem voltak olyan hatékonyak, mint korábban" - értékelt szomorúan Giovanni Trapattoni, aki ha hinni lehet a pletykáknak, már nem sokáig marad az olasz válogatott szakvezetője.

A Sky Sports nem fukarkodik a dicsérő jelzőkkel, cikkének címe (Hughes a walesi varázslók előtt tiszteleg) is jelzi, mekkora fegyvertényt hajtott végre a csapat. A Times szerint "Hughes hangosan dicsérte csapata erőfeszítését a jelentős estén". A lap szerint a találkozó lefújását követően a stadion hangosbemondója percekig üvöltözte: "Barátaim, walesi honfitársaim, hallgassatok rám! Jöttünk, láttunk, győztünk!" A győzelemtől (és alkoholtól) megmámorosodott szurkolók spontán felvonulással ünnepeltek Cardiffban, ahol éltették csapatukat, s "Látod, Anglia?" kiáltásokkal üzentek honfitársaiknak.

Az olasz sajtó leszedte a keresztvizet a válogatottról. A La Gazzetta dello Sport megkérdezte Giovanni Trapattoni kapitány arról, hogy ezek után megfontolja-e, távozik a csapat éléről. "Csak egy mérkőzést veszettünk el, hibáztunk, amiért drágán megfizettünk. Dene felejtsük el, hogy Vieri, Inzaghi és Totti is hiányzott, nem beszélve Pessottóról vagy Zambrottáról. Most lemondani? Az nem én lennék... Miért, őn felgyújtaná magát, ha három cikke sem úgy sikerülne?" - vágott vissza a tréner az őt faggató újságíróknak.

"Elsüllyedt Trap válogatottja" - állapítja meg a La Stampa. "Súlyos vereség Walesben, veszélyben Trapattoni helye" - írja a La Reppublica. "Trapnak mennie kell?" - teszi fel a költői kérdést a Corriere della Sera.

KAPCSOLÓDÓ CIKK