Vágólapra másolva!
A szerdai labdarúgó Eb-selejtezőket követően a világ figyelme Nagy-Britannia és Írország felé fordult. A brit csapatok közül Anglia meglepetésre döntetlenre tudta csupán menteni a macedónok elleni találkozót, míg Wales hatalmas meglepetésre legyőzte az olasz együttest. Az írek sem örülhettek, hiszen oroszországi vereségük után ezúttal hazai pályán Svájc leckéztette meg őket.
Forrás: EPA
Trajanov gólja másodszorra mattolta az angolokat Fotó: EPA

Döbbenet. Ez a legtalálóbb kifejezés az angol kudarcot illetően. A britek akkora szégyenként élik meg a hazai pályán, Macedónia ellen elért 2-2-es döntetlent, mintha kikaptak volna a gyengécskének tartott, lesajnált csapattól. A mérkőzés negatív hőse - ismét - a veterán kapus, David Seaman volt, akiről úgy tartják, ez a találkozó volt a búcsúfellépése. S van is miért szégyenkeznie: a 11. percben ugyanis a macedónok szereztek vezetést, Sakiri egy szögletet csavart az angol kapuba. Ez annyira megzavarta a hazai együttest, hogy Beckham, illetve Gerrard révén mindkétszer csupán az egyenlítésre futotta erejéből (a másik macedón találatot Trajanov lőtte).

"Milyen esélye lehet egy olyan kapusnak, aki már a lábát sem bírja megmozdítani? Egyszer meg lehet bocsátani David Seamannek, de kétszer nem. Hibája révén jutott Macedónia vezetéshez, ez kísértetiesen hasonlított a világbajnokságon, Brazília ellen bekapott góljához. Nagyon meg lennék lepve, ha még egyszer felvenné a válogatott mezét" - írta keserűen Alan Hansen, a BBC publicistája. A kapus számlájára az elmúlt hét év alatt három kapitális bakit írnak. 1995-ben Nayim felezővonalról leadott lövését nézte be, ezzel az Arsenal elbukta a KEK-döntőt. A világbajnokságon Ronaldinho távoli szabadrúgása hullott be a kapuba - Anglia ezzel kiesett. S most Artim Sakiri szöglete... Az utóbbi két esemény időben is olyan közel van egymáshoz, hogy a szakemberek s a szurkolók úgy vélik, mindez kétségbevonhatatlan jele annak: Seaman kiöregedett a nemzetközi élvonalból.

Az Eb-selejtezők menetrendje és eredményei/sport/focivilag/20020905azebselejtezok.html

"Ő még mindig Anglia elsőszámú kapusa. Csak nézzünk rá a walesi eredményre, s máris kiderül, a jó csapatok is hibázhatnak. Nem hiszem, hogy száz százalékig David a hibás, mert fura gól volt. A srác nem akarta ezt becsavarni, egyszerűen így találta el a labdát" - vette védelmébe a kapust Sol Campbell. Gary Neville is csatlakozott hozzá: "A legjobb kapus Angliában, nála jobbal még soha nem játszottam a válogatottban."

Brazília-Anglia 2-1/focivb/20020621brazilia.html

"David Seaman nem veszítette el a helyét a csapatban, s ezt nemcsak ma gondolom így. A második félidőben kiválóan védett. A gólnál hibázott, de nagyon jó szöglet volt. Kicsit elszámította magát és a labda is gyorsan jött. Nagy kár érte: balszerencse Davidnek, öröm Sakirinek" - mondta Sven-Göran Eriksson, aki hozzátette, csalódás számára az eredmény, annak ellenére, hogy voltak a meccsnek olyan időszakai, amikor remekül játszott csapata.

"Macedón-mizéria Angliának, Eriksson Seaman mellé állt" - írja a Sky Sports. "Újabb kellemetlenség. Seaman hibázott, de Eriksson nem szabadul meg tőle" - harsogja a The Sun. "Az angol futball egyik legkínosabb estéjén nem volt vörösebb ember Seamannél. Hetvenöt válogatott szereplés után ideje, hogy búcsút intsen neki Sven-Göran Eriksson" - fogalmaz szerkesztőségi cikkében a Daily Mirror, s a címlapon egy szójátékkal jellemzi a kapus helyzetét, illetve állapotát: "Sea Sick" ("Seaman beteg", vagy "tengeribeteg"). A skót The Herald kissé gúnyosan jegyzi meg a hálóőr hibáját "Seaman Bakiországban" című cikkével.