Vágólapra másolva!
Ha egy címvédő kilenc fordulót követően második helyen áll a bajnokságban, akkor az mindenképpen jó eredménynek számít, azonban a Borussia Dortmundnál ennek ellenére sem örülnek a BVB második helyezésének. Ennek legfőbb oka az, hogy a listavezető Bayern Münchennek már most öt pont az előnye, de az sem elhanyagolható szempont, hogy a sárga-feketék sokkal nehezebben szerzik a pontokat ebben a szezonban, mint az előző idényben.

A Borussia Dortmund a legutóbbi pontvadászatban nagyon sokat köszönhetett annak, hogy fantasztikusan kezdte az idényt, első négy mérkőzésén nem kapott gólt, és valamennyi megszerezhető pontot begyűjtötte. Bár korai lenne még a bajnokság végeredményéről beszélni, könnyen lehetséges, most éppen az lesz a sárga-feketék kudarcának az oka, hogy az első fordulókban képtelenek voltak ilyen eredményesen futballozni. Az első öt játéknapon a gárda mindössze egy mérkőzést tudott megnyerni, és bár egyszer sem kapott ki, ez idő alatt tetemes hátrányt szedett össze a Bayern Münchennel szemben. Amikor pedig már-már úgy tűnt, hogy a csapat ismét lendületbe jön, hiszen egymás után három győzelmet ünnepelhetett, jött az Arminia Bielefeld elleni hazai találkozó, ahol a három pont megszerzése kötelező feladatnak tűnt, ám a győzelem helyett csupán egy soványka, gól nélküli döntetlenre futotta a BVB erejéből.

Ha külön megvizsgáljuk a csapatrészeket, akkor megállapíthatjuk, hogy a védelem az, amelyben a legkevesebb probléma akad, mondhatni minden rendben van. Az ugyanis nem véletlen, hogy a Bundesligában kilenc mérkőzés alatt a Dortmund kapta a legkevesebb gólt (szám szerint ötöt), és a legutóbbi négy bajnokin egyáltalán nem zördült meg a hálója. E négy mérkőzésből három alkalommal a sérüléséből felépült Christian Wörns volt az egyik középhátvéd, akinek a visszatérése még nagyobb stabilitást adott az amúgy is meglehetősen erős hátsó alakzatnak. A német sportsajtó és a szurkolók azonban elsősorban nem Wörnst vagy a szintén remek teljesítményt nyújtó kapust, Jens Lehmannt dicsérik, hanem a fiatal Christoph Metzeldert, aki egy év alatt elképesztően nagy sztárrá nőtte ki magát Németországban.

A futballista, aki két évvel ezelőtt mindössze 630 ezer márkáért került a Dortmundhoz, manapság az első számú közönségkedvenc, különösen a fiatal lányok rajonganak érte, ami nem csoda, hiszen a 21 esztendős focista kimondottan jóképűnek mondott. A szakvezetőnek, Matthias Sammernek persze nem tetszik ez a nagy felhajtás, szerinte ugyanis ez zavarhatja Metzeldert a koncentrációban, és a Schalke 04 elleni mérkőzésen elkövetett hatalmas hibájának (amely miatt a gelsenkircheniek gólt szereztek) is ez lehetett az egyik oka. Ez alapján Sammer lehet, éppenséggel örül annak, hogy a védő nemrégiben eltörte az orrát…

A Bundesliga állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021019abundesliga.htmlBundesliga 2002/2003 - menetrend/sport/focivilag/20020809bundesliga.html

A támadó részleg teljesítménye viszont hagy kívánnivalót maga után, hiszen a bajnokságban eddig mindössze háromszor fordult elő, hogy a csapat egynél több gólt ért volna el. Mindez már csak azért is érdekes, mert a csatársor összeállítása szinte végig állandó volt: a játékoskeretből a kapus Lehmannon és a brazil Evanílsonon kívül csak Jan Koller és Éwerthon volt kezdő ember az összes találkozón. Mindkét támadó négy-négy gólt szerzett a pontvadászatban, vagyis ketten együtt a csapat góljainak kétharmadát érték el. Sammer azonban elsősorban nem amiatt hagyatkozott csak rájuk, mintha annyira elégedett lenne teljesítményükkel, hanem azért, mert nem volt más lehetősége.

Míg a többi csapatrészben megtehette, hogy bizonyos szintig alkalmazza a "rotációs szisztémát", vagyis egy-egy alapemberét pihentesse bizonyos meccseken, addig a támadósorban erre nem volt lehetősége a rengeteg sérült miatt. A bajnokság kezdetén a játékoskeretben szereplő kilenc támadó közül Éwerthonon és Kolleren kívül csak Otto Addo és Fredi Bobic állt rendelkezésére, ám utóbbi szerepeltetéséről a vörös mester hallani sem akart (a veterán csatárt azóta kölcsön is adták a Hannovernek, ahol öt találkozón hat gólt ért el), Addo pedig a második forduló után súlyos sérülést szenvedett, és hosszú időre kidőlt a sorból. Azóta ugyan már Giuseppe Reina és Márcio Amoroso is felépült, de őket még nem akarta túlterhelni Sammer.

Borussia Dortmund/sport/focivilag/bl/20020912borussia.html

A brazil szerint ez azonban már túlzott óvatosság volt, ő ugyanis úgy érezte, hogy felgyógyulása után sokkal több játéklehetőséget is kaphatott volna. Amoroso azt azonban nem állíthatja, hogy a dortmundiak nem bíztak benne, hiszen más focistának nem nagyon engedték volna meg, hogy a saját orvosával kezeltesse magát, és hetekre hazautazzon Brazíliába, amíg a kúra tart. Az előző idény társ-gólkirályával pedig éppen ez történt: bár a BVB orvosa műtétet javasolt, Amoroso inkább saját doktorára, Nivaldo Baldóra hallgatott, aki a focista szerint megmentette a karrierjét. Csereként beállva azóta Amoroso már három gólt is szerzett, amikor azonban a Hannover ellen kezdő ember volt, sokkal gyengébb teljesítményt nyújtott. Lehet, hogy Sammernek mégis igaza van, amikor egyelőre nem teszi be a kezdőbe.