Társoldalunk:

Futball a topligákon kívül

Az északír pontvadászatban a Glentoran FC-nek úgy sikerült 15 pontot szereznie, és a hetedik helyről az elsőre lépnie, hogy a hét végén mindössze egy mérkőzést játszott le. Ezt természetesen meg is nyerte 2-0-ra a Glenavon FC ellen, de ezért "csupán" három pontot kapott, ami édeskevés lett volna ahhoz, hogy átvegye a vezetést.

A klub azonban emellett visszakapta azt a 12 pontot, amit pár héttel ezelőtt egyik futballistája jogosulatlan szerepeltetése miatt vontak le tőle. Történt ugyanis, hogy a skót Celtic FC tartalékcsapatától kölcsönkapott középpályást, Andrew Kilmartint amatőrként nevezték be a bajnokságra, miközben egykori klubjában, a Celticben profiként volt bejegyezve. Márpedig ez ellenkezik a liga szabályaival, ezért a fegyelmi bizottság a szóban forgó négy összecsapást 1-0-s gólkülönbséggel az ellenfélnek igazolta, vagyis a Glentorantól 12 pontot levont. Sőt, mivel Kilmartin nem csak a bajnokságban, hanem a ligakupában is pályára lépett a belfasti gárdában, az itt elért eredményeket is megsemmisítették, ami azt jelentette, hogy a csapat nem jutott be a legjobb nyolc közé. Mindezek mellett a 11 150 eurós pénzbüntetés már semmiségnek tűnt.

Most azonban kiderült, hogy a liga szabályzata kissé elavult volt, a FIFA legújabb rendelkezései értelmében ugyanis egy futballista megváltoztathatja státusát profiből amatőrré, ha legalább 30 nap eltelt azóta, hogy legutoljára profiként lépett pályára. Az Ír Labdarúgó Szövetség minderről értesítette a ligát, amely elnézést kért és visszaadta a pontokat a Glensnek, amely így rögtön az első helyre ugrott, ponttal megelőzve a Portadown FC-t. Az egyesületet a ligakupában is visszahelyezték korábbi státusába, a keddi negyeddöntőben éppen a Portadown ellen kell majd játszania.

KAPCSOLÓDÓ CIKK