Társoldalunk:

A Ferencváros is kiesett az UEFA-kupából

A Ferencváros labdarúgócsapata az Üllői úton elért 0-0 után Németországban 2-0-ra kikapott a Bundesliga harmadik helyén álló Stuttgarttól, s így kiesett az UEFA-kupából. Az európai kupákból utolsóként búcsúzó magyar együttes nem játszott alárendelt szerepet. A vezetés megszerzése után a stuttgartiak visszavettek a tempóból, de ezt a zöld-fehéreknek nem sikerült kihasználniuk, végül pedig a házigazdák büntetőből tovább növelték előnyüket.

Forrás: MTI
Gerát (jobbra) ezúttal nem hagy-ták villogni a stuttgarti játékosok
Fotó: MTI
UEFA-kupa, második forduló, visszavágó:
Stuttgart - Ferencváros 2-0 (0-0)
Stuttgart, Gottlieb-Daimler stadion, 12 ezer néző
vezette: Kapitanisz (ciprusi)
Stuttgart: Ernst - Hinkel, Bordon, Meira, Gerber - Meissner (Amanatidisz, 46.), Hleb, Balakov (Mutzel, 83.), Soldo, Seitz - Ganea (Kuranyi, 46.).
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Dragóner, Gyepes - Bognár (Jovic, 87.), Kapic (Balog Z., 81.), Lipcsei, Szkukalek - Tököli, Gera, Szili (Leandro, 74.).
gól: Amanatidisz (65.), Meira (90.)
sárga lap: Kuranyi (76.), Gerber (77.), Mutzel (92.), illetve Lipcsei (14., 89.). Bognár (23.), Gyepes (30.), Szkukalek (43.), Szili (45.), Leandro (77.)
kiállítva: Lipcsei (89.)

Az első percekben a csapatok csak "kóstolgatták" egymást, a Fradi és a Stuttgart játékosai is több apró szabálytalanságot követtek. A tizedik minutumban láthatták a nézők az első helyzetet: Tököli próbálkozott távoli lövéssel, tizenhat méterről leadott lapos lökete azonban centikkel elkerülte a bal kapufát. Négy percre rá a szigorú ciprusi bíró Lipcseinek sárgát adott sípjel utáni labdaelrúgásért.

A huszonkettedik percben óriási helyzetet puskázott el a Fradi: Lipcsei harmincöt méterről a meginduló Gera lábára varázsolta a labdát, a támadó kilenc méterről kapásból, jobbal a kapu fölé bombázott. Hat perccel később kimaradt az első stuttgarti lehetőség: Balakov bal oldali beadását követően az ötösnél Meissner ugrott a legmagasabbra, megelőzte Szűcsöt, fejese viszont másfél méterrel a kapu fölé szállt.

A harmincadik percben tizenhét méterre a magyar kaputól szabadrúgáshoz jutott a Stuttgart: Balakov ballal mesterien csavart el a sorfal fölött-mellett, Szűcs azonban óriási bravúrral a kapufára tolta a labdát. Nem sokkal később Bognár szabálytalankodott tizenhatosunk jobb oldalán; a szabadrúgást Balakov a kaputól tizennyolc méterre álló Hleb lábához nyeste, a légiós azonban rosszul találta el a labdát.

A félidő vége előtt két perccel Szkukalek visszahúzta az egyik stuttgartit, amiért sárga lapot kapott, ez már a negyedik magyar büntetés. A megítélt szabadrúgást újra csak Balakov vállalta: a jobb szélről Szűcs kapuja fölé csavart. Valóban szigorú volt a ciprusi bíró: Szili becsúszása nem sikerült tökéletesre, "természetesen" ő is sárgát kapott - ezzel az eseménnyel zárult az első félidő.

A második játékrész kezdetén a Stuttgart kettős cserét hajtott végre, Kuranyi és Amanatidisz jött be Meissner és Ganea helyére. A negyvenhetedik percben Lipcsei végzett el szabadrúgást tizenhét méterre a Stuttgart kapujától, lövése azonban Ernst fölött szállt el.

Néhány percnyi "csendet" követően újra csak Balakov villant: a bolgár irányító huszonnégy méterről suhintotta rá a labdát, amely fél méterrel kerülte csak el a magyar kaput. Az ellentámadást követően, az ötvennyolcadik percben Lipcsei szöktette az előrelopakodó Gyepest, védőnk tizenkettőről leadott lövését Ernst hatástalanította.

A hatvanharmadik minutumban Seitz iramodott meg a jobb oldalon, beadását a Gyepes által szorongatott Kuranyi próbálta meg kapura fejelni - sikertelenül. Nem így - két perccel később - Amanatidisz. Balakov ívelt Kuranyihoz, aki a balösszekötő helyén lövőhelyzetbe került. Szűcs kapujától tizenkét méterre lövés helyett passzolt; a védők mögött laposan ellőtt labdájára a görög Amanatidisz érkezett a bal oldalon, s három méterről a hálóba gurított (1-0).

Rá kellett kapcsolnia a Fradinak, ugyanis egy gól már továbbjutást jelent. Tököli a középkezdés után közelről lőtt kapura, majd egy beadást követően fejjel célozta meg Ernst felségterületét, sajnos nem lett gól egyik akcióból sem.

Hét perccel a rendes játékidő vége előtt Lipcsei szabadrúgásból, huszonöt méterről kísérletezett - eredménytelenül. A Stuttgart edzője a hazaiak legjobbját, Balakovot lecserélte, Bognárt pedig Jovic váltotta a Fradiban.

A nyolcvankilencedik percben eldőlt minden: Vukmir lerántotta a tizenhatoson belül Kuranyit, a bíró büntetőt ítélt, a reklamáló Lipcseit pedig kiállította. A tizenegyest Meira vállalta, a balra vetődő Szűcs mellett lőtt a Fradi kapujába (2-0).

Így utolsó magyar csapatként a Ferencváros is búcsúzott az európai kupaküzdelmektől, az UEFA-kupa harmadik fordulójába a Stuttgart jutott be 2-0-s összesítéssel.

Juha Pál

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK