Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata az Üllői úton elért 0-0 után Németországban 2-0-ra kikapott a Bundesliga harmadik helyén álló Stuttgarttól, s így kiesett az UEFA-kupából. Az európai kupákból utolsóként búcsúzó magyar együttes nem játszott alárendelt szerepet. A vezetés megszerzése után a stuttgartiak visszavettek a tempóból, de ezt a zöld-fehéreknek nem sikerült kihasználniuk, végül pedig a házigazdák büntetőből tovább növelték előnyüket.
Forrás: MTI
Gerát (jobbra) ezúttal nem hagy-ták villogni a stuttgarti játékosok
Fotó: MTI
UEFA-kupa, második forduló, visszavágó:

Stuttgart - Ferencváros 2-0 (0-0)


Stuttgart:
Ferencváros:
gól:
sárga lap:
kiállítva:

Az első percekben a csapatok csak "kóstolgatták" egymást, a Fradi és a Stuttgart játékosai is több apró szabálytalanságot követtek. A tizedik minutumban láthatták a nézők az első helyzetet: Tököli próbálkozott távoli lövéssel, tizenhat méterről leadott lapos lökete azonban centikkel elkerülte a bal kapufát. Négy percre rá a szigorú ciprusi bíró Lipcseinek sárgát adott sípjel utáni labdaelrúgásért.

A huszonkettedik percben óriási helyzetet puskázott el a Fradi: Lipcsei harmincöt méterről a meginduló Gera lábára varázsolta a labdát, a támadó kilenc méterről kapásból, jobbal a kapu fölé bombázott. Hat perccel később kimaradt az első stuttgarti lehetőség: Balakov bal oldali beadását követően az ötösnél Meissner ugrott a legmagasabbra, megelőzte Szűcsöt, fejese viszont másfél méterrel a kapu fölé szállt.

A harmincadik percben tizenhét méterre a magyar kaputól szabadrúgáshoz jutott a Stuttgart: Balakov ballal mesterien csavart el a sorfal fölött-mellett, Szűcs azonban óriási bravúrral a kapufára tolta a labdát. Nem sokkal később Bognár szabálytalankodott tizenhatosunk jobb oldalán; a szabadrúgást Balakov a kaputól tizennyolc méterre álló Hleb lábához nyeste, a légiós azonban rosszul találta el a labdát.

A félidő vége előtt két perccel Szkukalek visszahúzta az egyik stuttgartit, amiért sárga lapot kapott, ez már a negyedik magyar büntetés. A megítélt szabadrúgást újra csak Balakov vállalta: a jobb szélről Szűcs kapuja fölé csavart. Valóban szigorú volt a ciprusi bíró: Szili becsúszása nem sikerült tökéletesre, "természetesen" ő is sárgát kapott - ezzel az eseménnyel zárult az első félidő.

A második játékrész kezdetén a Stuttgart kettős cserét hajtott végre, Kuranyi és Amanatidisz jött be Meissner és Ganea helyére. A negyvenhetedik percben Lipcsei végzett el szabadrúgást tizenhét méterre a Stuttgart kapujától, lövése azonban Ernst fölött szállt el.

Néhány percnyi "csendet" követően újra csak Balakov villant: a bolgár irányító huszonnégy méterről suhintotta rá a labdát, amely fél méterrel kerülte csak el a magyar kaput. Az ellentámadást követően, az ötvennyolcadik percben Lipcsei szöktette az előrelopakodó Gyepest, védőnk tizenkettőről leadott lövését Ernst hatástalanította.

A hatvanharmadik minutumban Seitz iramodott meg a jobb oldalon, beadását a Gyepes által szorongatott Kuranyi próbálta meg kapura fejelni - sikertelenül. Nem így - két perccel később - Amanatidisz. Balakov ívelt Kuranyihoz, aki a balösszekötő helyén lövőhelyzetbe került. Szűcs kapujától tizenkét méterre lövés helyett passzolt; a védők mögött laposan ellőtt labdájára a görög Amanatidisz érkezett a bal oldalon, s három méterről a hálóba gurított (1-0).

Rá kellett kapcsolnia a Fradinak, ugyanis egy gól már továbbjutást jelent. Tököli a középkezdés után közelről lőtt kapura, majd egy beadást követően fejjel célozta meg Ernst felségterületét, sajnos nem lett gól egyik akcióból sem.

Hajrá Fradi!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=26900Ki nyeri az UEFA-kupát?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36582

Hét perccel a rendes játékidő vége előtt Lipcsei szabadrúgásból, huszonöt méterről kísérletezett - eredménytelenül. A Stuttgart edzője a hazaiak legjobbját, Balakovot lecserélte, Bognárt pedig Jovic váltotta a Fradiban.

A nyolcvankilencedik percben eldőlt minden: Vukmir lerántotta a tizenhatoson belül Kuranyit, a bíró büntetőt ítélt, a reklamáló Lipcseit pedig kiállította. A tizenegyest Meira vállalta, a balra vetődő Szűcs mellett lőtt a Fradi kapujába (2-0).

Így utolsó magyar csapatként a Ferencváros is búcsúzott az európai kupaküzdelmektől, az UEFA-kupa harmadik fordulójába a Stuttgart jutott be 2-0-s összesítéssel.

Juha Pál

Felix Magath (a Stuttgart edzője): "Mindkét csapat nagyon nehéz mérkőzéseket játszott az elmúlt két hétben, ezért láthatóan fáradtak voltak a játékosok. Bizonytalanul kezdtünk, nem mertünk támadni, mert egy bekapott gól végzetes lehetett volna. Gera helyzete után felébredtünk, és fokozatosan fölénybe kerültünk. Vezető gólunk után viszont túlzottan visszahúzódtunk, ekkor a Ferencvárosnak is voltak lehetőségei, de szerencsére sikerült átvészelnünk ezt az időszakot. Úgy érzem, hogy a két mérkőzés alapján megérdemelten jutottunk tovább."

Garami József (a Ferencváros szakmai igazgatója): "Az első játékrészben a hazaiak birtokolták többet a labdát, veszélyesebben játszottak, ennek ellenére megszerezhettük volna a vezetést. A szünet után kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, de kaptunk egy balszerencsés gólt, s ezután már éreztem, hogy nem tudunk újítani. Gratulálok a Stuttgartnak, s kívánom, hogy minél tovább jusson el az UEFA-kupában."

(MTI)