Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában nagy meglepetésre kikapott az FC Valencia. A királyi rangadón a listavezető Real Sociedad pontot rabolt Madridból.

Tíz fordulóban hat győzelem és négy döntetlen - olyan mérleg, amelyet a Primera División bármelyik óriása is megirigyelhetne. Ám a parádés eredménysor nem a Real Madridé, a Barcelonáé, esetleg a Deportivóé, netán a bajnoki címet védő Valenciáé - tehát nem a négy, a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat együttese közé bejutott spanyol együttesének valamelyikéé -, hanem az elmúlt szezonban a kiesés elől éppen, hogy megmenekült Real Sociedadé.

Azé a csapaté, amely a breton mágus, Raynald Denoueix keze alatt egy csapásra bajnokesélyessé nőtte ki magát, s a kétségbeejtően nehéz "hármasugrás" - három hét leforgása alatt a Depor, a Madrid, a Rayo és a Barcelona az ellenfél - első két állomását veretlenül teljesítette. Minek következtében 22 pontjával továbbra is vezeti a tabellát, de már csak egyetlen pont előnnyel a sorozatban hetedik győzelmét arató Mallorca előtt.

A Primera Division állása/sport/focivilag/20021117aprimera.htmlPrimera Division 2002/2003 - menetrend/sport/focivilag/20020830primera.html

A lumbágóját pátyolgató Zidane, továbbá a csapat BL-gólkirálya, Guti és Morientes a kispadon - mi ez, ha nem a luxus elvitathatatlan jele? Nem véletlenül nyilatkozta De Pedro, a vendégek válogatott balbekkje a meccs előtt: a Real Madridban még a szertáros is világklasszis. Az első félidőben három abszolút gólhelyzet a fővárosi Real előtt, de mindhárom kimarad. Zidane úgy hiányzik, akár egy falat kenyér, nélküle nem tudják tovább szövögetni a kissé bonyolult, ámbár precíziós támadásokat a hófehérek. A vendégek szemet gyönyörködtető egyérintőzésekkel hozzák ki a labdát, Westerveld, a Twentét, a Vitesse-t és a Liverpoolt megjárt 190 centis holland Herkules mindent magabiztosan hárít, Jaúregui hibátlanul dirigálja a védelmet, Xabi Alonso remekül kapcsolja össze a védősor és a középpálya játékát, feljebb pedig az orosz Karpin és a szerb Kovacevic maga a két lábon járó gólveszély. Főleg a Nagybecskerekről indult Darko, aki a kilencven perc során háromszor is eltalálja a kapufát. Ettől függetlenül Iker Casillas a Madrid egyik legjobbja, az 58. percben nehezen megmagyarázható bravúrral üti ki Kovacevic lapos lövését.

A baszkok hihetetlenül nyugodt és céltudatos játékát jellemzi, hogy amikor a második félidő elején Solari ököllel - véletlenül - beleüt Kovacevic bal szemébe, s a bőr felreped, a San Sebastian-iak három álló percen át nem adják el a labdát, addig tartják, amíg a szerb center vissza nem tér a pályára! A 60. perctől már gyakorlatilag öt csatárral rohamoz a Madrid, mert Cambiassót és Solarit - a két argentint - Zidane és Guti váltja fel. Micsoda ötösfogat: Figo, Guti, Ronaldo, Raúl, Zidane! És a hajrában Morientes is pályára lép - Ronaldo helyett -, mindez akkora tűzerő, amely mellett a Bismarck csatahajóé is eltörpült. Helyzetekben nincs is hiány. Raúl közeli fejesét üti ki Westerveld-, majd Figo passzol rossz helyre a kapu torkában. Roberto Carlos egyik pompás beadást a másik után küldi a kapu elé, de a hollandus mindig lehúzza a labdát. A végén Morientes lábában van a győztes gól, de ott is marad, mert a Mór - El Moro - késlekedik, és Jaúregui becsúszik.

Az eredmény a négy perces hosszabbításban sem változik, a Real Sociedad - amelyre most már tényleg ráillik a királyi társaság elnevezés - tovább nyújtja fennállása legjobb bajnoki rajtját. Tavaly ilyenkor nyolc meccs után két döntetlennel és hat vereséggel története leggyengébb idénykezdetét produkálta ugyanez a csapat - ők a futballban Dr. Jekyll és Mr. Hyde.

A Madrid nagy sorozata - jövő szombaton Barcelonába utazik a csapat az örökrangadóra, majd a milánói BL-meccs, végül Tokióban a Világkupa következik - előtt nem igazán jól főpróbázott, bár a játékban nem igazán volt hiba, csak éppen a gólhelyzetek kimaradtak a 72 874 néző előtt. Legalább a bevétel, a negyedmillió euró tisztességes volt.

Eredmények:
Osasuna - FC Valencia 1-0 (1-0)
gól:
Rosado (6.)

Athletic Bilbao - Rayo Vallecano 2-1 (0-1)
gól:
Urzaiz (76.), Larrazabal (79., 11.esből), illetve Bolo (43.)

Deportivo Alavés - Recreativo Huelva 3-0 (2-0)
gól:
Navarro (10.), Mocelin (16.), Ilie (56.)

Espanyol - Atlético Madrid 1-2 (0-0)
gól:
Rodriguez (48.), illetve Garcia (74.), Calvo (89.)

Racing Santander - Mallorca 1-2 (1-1)
gól:
Ismael (33., 11-esből), illetve Ibagaza (42.), Pandiani (54., 11-esből)

Valladolid - Malaga 0-0

Real Madrid - Real Sociedad 0-0

Betis - Celta Vigo 2-1 (0-0)
gól:
Alfonso (69.), Denilson (89.), illetve Jose Ignacio (64.)

Ch. Gáll András