Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a japán Inamoto Junicsit és a spanyol Iker Casillast. 
Fotó: EPA
Inamoto a vébén verekedte be magát az Aranylabdára jelöltek közé


Ott volt a japán utánpótlás-válogatottal az 1999-es világbajnokságon, ahol ezüstérmert szerzett. Nem sokkal később a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, majd pályára lépett a sydneyi olimpián, ahol a szlovákok ellen győztes gólt szerzett. Tagja volt a 2000 októberében Ázsia-kupa-győztes japán nemzeti csapatnak, a Konföderációs-kupán pedig ezüstérmet szerzett. Az Ágyúsok tavaly nyáron közel négymillió fontot fizettek érte.

Egészen májusig Inamoto minden bizonnyal azt gondolta, hogy ennél rosszabb éve nem is lehetne, hiszen az Arsenalban sehogyan sem tudta beverekedni magát az első csapatba. Miközben a tartalékok között rúgta a labdát, valószínűleg abban reménykedett, hogy a világbajnokságon bebizonyíthatja: ennél többre hivatott. A középpályásnak ez igen csak jól sikerült: a házigazdák első mérkőzésén, Belgium ellen gólt szerzett, és a mérkőzés legjobbja volt, majd az oroszok ellen megismételte ugyanezt, azzal a különbséggel hogy ez a találata már három pontot ért a japánoknak. Később ezt a teljesítményét már nem tudta repordukálni, a Tunézia elleni csoportmeccsen már a szünetben lecserélték, akárcsak a törökök elleni nyolcaddöntőn. Az első két találkozón mutatott remeklése is elég volt azonban ahhoz, hogy klubok egész sora jelentkezzen be érte, és mivel az Arsenal rendkívül méltányosan viselkedve ingyen elengedte, válogathatott a csapatok között.

Ötvenen jelöltek az Aranylabdára/sport/focivilag/20021119otvenen.htmlÉrdemtelen Aranylabda-jelöltek/sport/focivilag/20021120erdemtelen.htmlKié lesz az Aranylabda?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31073

Inamoto végül a Fulhamet választotta, mivel a Premiershipben akart bizonyítani. A nyáron már az Intertotó-kupában megmutatta, hogy a londoniak erőssége lehet, hiszen a sorozat döntőjében a Bologna ellen két meccsen négy gólt rúgott. A bajnokságban is remekül kezdett, öt forduló alatt háromszor volt eredményes, és bár azóta kissé visszaesett a teljesítménye, mindenképpen az év egyik nagy felfedezettjének számít.