Társoldalunk:

Ketten az ötvenből

Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a holland Pierre van Hooijdonkot és a szenegáli El Hadji Dioufot.

Fotó: EPA
Van Hooijdonk volt az UEFA-kupa döntőjének hőse
Húszévesen mutatkozott be a holland élvonalban, hazájában először az RBC Roosendalban és a NAC Bredában ontotta a gólokat. 1995 janurjában került először külföldre, és a skót Celticben is remekül ment neki a játék, így az angol Nottingham Foresthez igazolt. Az 1997-98-as szezonban gólkirály lett a másodosztályban, de a vébé után (ahol pályára lépett) azt mondta, hogy csapattársai túlságosan gyengék hozzá képest. Visszatért a Vitesse-be, majd a Benficában is játszott egy szezont, mielőtt még a Feyenoord játékosa lett volna.

Az év kezdetén Van Hooijdonk már 14 gólos volt a holland bajnokságban, de a gólgyártást 2002-ben sem hagyta abba. Az esztendő első két bajnokiján háromszor volt eredményes, de ezután öt egymást követő meccsen képtelen volt betalálni. Ez volt a leghosszabb góltalansági időszaka, hiszen megint alaposan belehúzott, és a pontvadászatban tavasszal összesen tízszer talált be. Ráadásul az UEFA-kupában is remekelt, összesen öt gólt szerzett az idén, ebből kettőt a döntőben a Borussia Dortmund ellen. Kevéssel a finálé előtt még diszkószámot is adtak ki tiszteletére Hollandiában, Put your hands up for Pierre címmel.

A mostani szezont ott folytatta, ahol az előbbit abbahagyta, valósággal ontotta a gólokat. Betalált a Real Madrid elleni európai Szuperkupa-döntőn, a Juventus elleni BL-meccsen, a bajnokságban pedig hét találkozón hétszer volt eredményes. Október elején aztán megsérült, és azóta egyszer sem lépett pályára, ami meg is látszott a Feyenoord teljesítményén. Az ötvenes listára elsősorban az UEFA-kupadöntőn rúgott két gólja miatt került fel, de az is tény, hogy jelenleg Európában senki sem rúgja nála nagyobb eredményességgel a szabadrúgásokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK