Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a török Yildiray Bastürköt és a francia Patrick Vieirát.
Bastürknek a sok ezüst helyett a vb-bronz a legkedvesebb

Németországban született, török szülők gyermekeként. Első klubja a Sportfreunde Wanne-Eickel volt, majd hamarosan az SG Wattenscheidben folytatta pályafutását, de a klub első csapatában nem játszott, hiszen 1997 nyarán a VfL Bochum szerződtette. A Ruhr-stadionban rögtön a felnőttek közé került, első élvonalbeli szezonjában rögtön 17 mérkőzésen vetették be.

Teljesítményére a török nemzeti tizenegynél is felfigyeltek, és 1998 januárjában már meghívót kapott, megakadályozva ezzel, hogy a német válogatottban szerepelhessen. A következő idényben nem tudta megmenteni csapatát a kieséstől, a második vonalban azonban vezéregyéniségnek bizonyult, hét találattal járult hozzá a gárda feljutásához. A Hamburger SV és a török Fenerbache is harcolt érte, ám ő a Bayer Leverkusent választotta tavaly nyáron.

A tavaszi szezonban részese volt a gyógyszergyáriak nagy menetelésének, amelynek során a csapat olyan közel került a triplázáshoz. Meghatározó játékosa volt a leverkuseni együttesnek, és bár csak egy gólt szerzett, a támadó játék egyik építője volt gyorsaságának és kiváló cselezőkészségének köszönhetően. A klubnak végül egyetlen trófeát sem sikerült begyűjtenie, így Bastürk kissé csalódottan utazott a világbajnokságra, ahol azonban megtapasztalta, hogy egy harmadik hely is mekkora sikerélményt okozhat.

Rögtön az első csoportmérkőzésen gólpasszt adott a brazilok ellen, és bár a következő két összecsapáson gyengébb teljesítményt nyújtott, az egyenes kiesés szakaszban megint a félholdasok egyik vezéregyénisége volt. Játékstílusából adódóan többet volt a földön, mint a két lábán, ellene követték el ugyanis a legtöbb szabálytalanságot a World Cup során. Az ősszel egyike azoknak a leverkuseni focistáknak, akik hasonlóan jó teljesítményt nyújtanak, mint az év elején: eddig egy gólt szerzett és egy gólpasszt adott a jelenlegi idényben. Csak kevesen játszottak több mérkőzést nála ebben az esztendőben: a vébén a maximális számú mérkőzésen szerepelt, és a Leverkusenben is csak elvétve hagyták ki.