Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a brazil Lúciót és a portugál Luis Figót.
Forrás: EPA
Lúciónak Raúllal meggyűlt a baja Fotó: EPA

A brazil fővárosban, Brasiliában született 1978. május 8-án, pályafutását a Guarani együttesében kezdte el. Húszesztendős volt, amikor a Porto Alegre-i Internacional együttesébe szerződött, abba a csapatba, amelyben gyermekkori példaképe, Dunga is szerepelt. Időközben bemutatkozott az olimpiai válogatottban, és ott volt a sydneyi ötkarikás játékokon is. Itt figyelt fel rá a Bayer Leverkusen vezetősége, és 2001 januárjában 5,5 millió fontnak megfelelő összegért szerződtette. Lúcio azonnal sztár lett a Bundesligában, hatalmas küzdeni akarása és "ősereje" miatt csak Állatnak becézték. Védőfeladatai ellátása mellett szívesen tör előre, az előző idényben fél szezon alatt öt gólig jutott.

A tavaszi szezon Lúcio számára meglehetősen kemény volt, hiszen a Leverkusennel a bajnokságban, a német kupában és a Bajnokok Ligájában is helyt kellett állnia. A brazil középhátvéd kiválóan futballozott, és teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Bayer bejusson a BL fináléjába: a Liverpool elleni negyeddöntő visszavágóján továbbjutást értő gólt szerzett percekkel a lefújás előtt. A bajnokságban nem volt ilyen eredményes, tavasszal „csak” egy gólt ért el, majd betalált a BL döntőjében is a Real Madrid ellenében. Luiz Felipe Scolarinál kezdő embernek számított rá a válogatottban, és a nemzeti tizenegyben nem is okozott csalódást.

Ötvenen jelöltek az Aranylabdára/sport/focivilag/20021119otvenen.htmlÉrdemtelen Aranylabda-jelöltek/sport/focivilag/20021120erdemtelen.htmlAz Aranylabda-jelöltek portréi/sport/focivilag/20021126aranylabdajeloltek.htmlKié lesz az Aranylabda?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31073

A világbajnokságon egyetlen percet sem hagyott ki, és a World Cupon elsősorban remek védőmunkájával hívta fel magára a figyelmet, bebizonyította, hogy a védekezéshez is kiválóan ért, nem kell mindig előremennie ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtson.

Ősszel is ugyanolyan vezéregyénisége a Leverkusennek, a bajnokságban egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, és eddig egy gólt ért el, de ahogyan a csapatnak, úgy neki sem megy olyan jól a játék, mint az előző idényben. Legfőbb erénye egyben a hibája is, mert sokszor előfordul, hogy elöl ragad és keménysége esetenként durvaságba csap át.