Vágólapra másolva!
A magyar pályázatot csak az osztrák-svájci előzte meg, így az alpesiek rendezhetik a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságot - döntött csütörtökön az UEFA végrehajtó bizottsága. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke szerint ez volt az utolsó esélyünk Eb-rendezés elnyerésére.
Fotó: EPA
Johansson mutatja a végeredményt Fotó: EPA

Lennart Johansson, a kontinentális szövetség elnöke az eredeti tervekhez képest több mint másfél órás késéssel, 14 óra után hirdette ki az eredményt a genfi Hotel Intercontintentálban.

Beszédében megköszönte a kandidálóknak a felkészülés során nyújtott munkát és kijelentette: biztos benne, hogy a vb jó döntést hozott, s a hat év múlva sorra kerülő Eb megfelelő házigazdákra lelt.

A 2008-as kontinenstornára rekordot jelentő hét pályázat érkezett: a győztes osztrák-svájci duó, valamint Magyarország mellett Oroszország, illetve Skócia Írországgal, Görögország Törökországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával és az észak-európai - finn, dán, norvég, svéd - négyes szerette volna megrendezni az eseményt.

A hotel báltermében hatalmas üdvrivalgás fogadta az osztrák és svájci küldöttség részéről a 2008-as futball Eb helyszínének bejelentését.

"Mélyen meghatódottak és hálásak vagyunk. Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a csodálatos sikerhez" - reagált elsőként Ralph Zloczower, a svájci szövetség elnöke.

Csúfos blama, az osztrákok rendeznekhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=50124

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár kijelentette: büszkeséggel és boldogsággal tölti el, hogy Ausztria Svájccal közösen otthont adhat a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságnak. Schüssel biztos benne, hogy az Eb az ország gazdasági életére is jótékony hatással lesz.

Verena Nowotny szóvivő hozzátette: a politikus úgy véli, hogy a végrehajtó bizottság döntésével elismerte az osztrákok jó szervezőkészségét, s a helyszínkijelölés eredménye nagy részben Susanne Riess-Passer sportminiszter remek munkáját dicséri.

A nyitómérkőzésre a tervek szerint 2008. június 7-én Bernben, míg a döntőre huszonkét nappal később Bécsben kerül sor. Friedrich Stickler, az Osztrák Labdarúgó Szövetség elnöke rendkívül boldogan nyilatkozott az UEFA végrehajtó bizottságának döntését követően: "Mélyen meghatódtam a sikerünktől! El kell mondanom, hogy barátságból született sportszerű kapcsolatot alakítottunk ki a többi pályázóval is, nem csak a svájciakkal. Ezt sohasem fogom elfelejteni."

Az osztrák-svájci pályázat paraméterei/sport/focivilag/20021210futballeb.html?pIdx=2

Az [origo] olvasói jól érezték, hogy a győzelemre komoly esélye van az osztrák pályázatnak, hiszen a 4971 szavazat 31,6 százalékát szomszédaink pályázatára adták le. Náluk is többet kapott a magyar tender (41,2%), ez azonban az UEFA végrehajtó bizotságánál nem sokat ért. A többiek elenyésző mennyiségű voksot kaptak, a legkevesebbet a görögök, 106-ot.

Gerhard Mayer-Vorfelder, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja, a német szövetség elnöke megerősítette, hogy a magyar pályázat a végsőkig "harcban állt" a sikerért: "A végén a magyarok, iletve az osztrákok és svájciak közül kellett határoznunk. Jó döntés született. Az volt a legfontosabb, hogy a két ország szomszédos és ugyanazt a nyelvet beszéli. A végső döntés valószínűleg az alapján született, hogy a végrehajtó bizottság tagjainak többsége nagyobb szervezőerőt tulajdonított az osztrák-svájci párosnak. Magyarország nagyon messzire jutott, kitűnő pályázatot nyújtott be."

Az eddigi házigazdák:
1960: Franciaország
1964: Spanyolország
1968: Olaszország
1972: Belgium
1976: Jugoszlávia
1980: Olaszország
1984: Franciaország
1988: Németország
1992: Svédország
1996: Anglia
2000: Belgium és Hollandia

A leendő házigazdák:
2004: Portugália
2008: Ausztria és Svájc