Társoldalunk:

Ketten az ötvenből - Zidane és Rivaldo

Hivatalosan december 17-én hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a francia Zidane-t és a brazil Rivaldót.
Fotó: EPA
A gól
Fotó: EPA
Marseille-ben született, de első klubja a Cannes volt, amelyben 17 esztendősen debütált. Húszesztendősen lett a Bordeaux futballistája, innen került be a válogatottba 1994 augusztusában. A nemzetközi közvélemény akkor figyelt fel rá, amikor a Girondins-nel 1996-ban bejutott az UEFA-kupa döntőjébe. Ezt követően szerződött a Juventusba, ahol igazi szupersztár lett. Az 1998-as vébédöntőn szerzett két gólja után nem jelentett meglepetést, hogy ő kapta az Aranylabdát. Tavaly nyáron világrekordnak számító összegért igazolt a Real Madridba, ahol eleinte nem ment neki a játék.

Rögtön az év első bajnokiján gólt szerzett, és a kezdeti nehézségek után egyre jobban sikerült beilleszkednie a királyi gárdába, igazi vezéregyénisége lett a csapatnak. Különösen a Bajnokok Ligájában remekelt, ahol sorsdöntő gólokat szerzett: az elődöntőben a Barcelona ellen talált be, majd a fináléban a Leverkusen ellen az ő csodálatos találata döntötte el a kupa sorsát.

Emellett azért a bajnokságban is jól futballozott, talán ő nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt a madridak közül, nem rajta múlott, hogy a királyi gárda végül csak harmadik lett a Primera Divisiónban. Kiváló formában érkezett tehát a világbajnokságra a címvédő francia válogatottal, bér kisebb sérüléssel bajlódott. Roger Lemerre ennek ellenére pályára küldte őt a Korea elleni előkészületi meccsen, ami sorsdöntő hibának bizonyult, Zidane ugyanis meghúzódott, és az első két csoportmeccset ki kellett hagynia. A dánok elleni mérkőzésre összedrótozták ugyan, de hiába választották meg (kicsit talán eltúlozva a dolgot) a meccs legjobbjának, a franciák megint kikaptak, és így kiestek.

A Real Madriddal az ősszel megnyerte az európai Szuperkupát, és továbbra is a csapat egyik legjobb játékosa. Két gólt szerzett a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban megint megsérült, és pár meccset ki kellett hagynia. Bekerült a FIFA World Player-választás első három díjazottja közé, a rossz vébészereplés ellenére is: ez mindent elmond idei teljesítményéről.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK