Vágólapra másolva!
Kemény tél vár a német labdarúgó Bundesligában szereplő csapatokra, miután az első és másodosztály 36 klubjának összes adóssága 600 millió euróra rúg.

A korábbi évekkel ellentétben most senki sem beszél erősítésről, átigazolási rekordokról, inkább az elmaradt tv-bevételek következtében több helyen is fizetéscsökkentés és keretszűkítés van napirenden. "Minden euró kiadást háromszor meg kell gondolnunk" - jelentette ki Karl-Heinz Wildmoser. Az 1860 München elnökének aggodalmát a többi vezető is osztja. A VfB Stuttgart például 16,6 milliós tartozással küzd, s emiatt ebben az idényben csak egyszer fizetett - fejenként 7000 eurós - prémiumot a játékosoknak, pedig az együttes bejutott a nyolcaddöntőbe az UEFA-kupában.

Januárban dől el Geyer sorsa a Cottbusnál/sport/focivilag/20021216januarban.htmlSebők beperli a Cottbust/sport/magyarfoci/20021210sebok.htmlStuttgartban nyert, őszi első a Bayern/sport/focivilag/20021207stuttgartban.htmlAz UEFA-kupáról is lemaradt a Bayern/sport/focivilag/bl/20021030viszlat.htmlSzázmillió eurós veszteség a Laziónál/sport/focivilag/20021209szazmillio.html

A sereghajtó Energie Cottbus menedzsmentje arról próbálja meggyőzni futballistáit, köztük Lőw Zsoltot, hogy egyezzenek bele fizetésük csökkentésébe. Az alkudozás mínusz 20 százalékos "ajánlattal" indult, s jelenleg nyolcnál tart. Amennyiben a játékosok ezt sem fogadják el, Klaus Stabach menedzser szerint a csőd szélére kerülhet a klub. Az éllovas Bayern Münchennél is takarékossági intézkedéseket vezettek be, mert a sztárcsapat váratlanul kiesett a Bajnokok Ligájából és még az UEFA-kupában sem folytathatja. Ezért a vezetés módosította a jutalmak kifizetésének feltételeit. Ha egy futballista 25 helyett csak 21 találkozón lép pályára, 20 százalékkal kevesebb prémiumra számíthat.

Általában minden elsőosztályú egyesület úgy kalkulál, hogy három játékossal szűkíti a keretet, így 54 profi kerülhet utcára. A Bundesliga I. klubjainak adóssága átlagban 24 millió euró, de a németek helyzete még így is kedvező a többi nyugat-európai bajnoksághoz képest. Olaszországban 2,5 milliárd euróra becsülik a szakemberek az élcsapatok tartozását. Belgiumban a volt KEK-győztes Mechelen fizetésképtelenség miatt felmondott minden játékosának. Angliában a második és harmadik vonalbeli együtteseket fenyegeti a megszűnés veszélye, miután áprilisban csődöt jelentett a közvetítési jogokkal rendelkező és hároméves szerződése alapján még 178,5 millió fonttal tartozó ITV Digital.