Vágólapra másolva!
Felettébb valószínű, hogy Louis van Gaal Barcelonában fogyaszthatja el a spanyolok kedvenc karácsonyi édességét, a turrónt, pedig szombat estig úgy tűnt, a mallorcai lesz a búcsúfellépése a rátarti holland szakvezetőnek. A Barca azonban - rácáfolva minden előzetes vélekedésre - 4-0-ra lemosta a pályáról a baleári alakulatot, s ezzel vélhetően megmentette edzőjét.

A valószínűségből vasárnap estére akár bizonyosság is válhat, ugyanis ma dönt a klub vezérkara - Joan Gaspart elnökkel az élen -, hogy továbbra is bizalmat szavaz-e van Gaalnak, vagy leszerződteti Carlos Bianchit. A "Virrey" - magyarul Alkirály, ez Bianchi beceneve - legkésőbb hétfőig választ vár, ugyanis ha addig nem kapja meg a zöld jelzést Barcelonából, akkor elszerződik a Boca Juniorshoz. "Nincsenek kétségeim, bízom Gaspartban" - nyilatkozta van Gaal a Son Moix interjúszobájában. "Soha nem is idegeskedtem, mindvégig az volt a benyomásom, hogy az elnök úr mellettem áll."

Rivaldo kirúgná Van Gaalt/sport/focivilag/20021219rivaldo.htmlInog a Barcelona kispadja Van Gaal alatt/sport/focivilag/20021209inog.htmlA Primera Division állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021222aprimera.htmlPrimera Division menetrendje/sport/focivilag/20020830primera.html

Van Gaal történelmi párhuzamot is vont: "Az 1998/1999-es szezonban ugyanilyen pocsékul álltunk, amikor Valladolidba ment a csapat. Mindenki azt mondta, az lesz az utolsó meccsem, aztán győztünk, és olyan fordulat következett be, hogy végül a Barcelona megnyerte a bajnokságot." Van Gaalt ezúttal hűséges hollandusai mentették meg. Patrick Kluivert, a világ egyik legkitűnőbb centere mesterhármast lőtt - a másodikat ebben az évadban -, s kilenc góljával feljött a lista második helyére a tíz gólos Makaay (Deportivo) mögé, Darko Kovacevic (Real Sociedad) mellé. Különösen Kluivert harmadik találata volt mesés, amikor Mendieta átadását sarokkal pattintotta Leo Franco kapujának jobb felső sarkába. Marc Overmars is betalált egyszer - igaz, potyagóllal -, ő szerezte a másodikat.

Van Gaal nem mulasztotta el "megköszönni" a mallorcaiak segítségét, azt, hogy Novo és Eto'o buta módon kiállíttatta magát, különösen a heveskedő kameruni csatár viselkedett roppant ostobán. A századik Primera Division-mérkőzésén a kispadon ülő Gregorio Manzano edző csapata mindenesetre kilenc, veretlenül átvészelt meccs után sorozatban háromszor kikapott - kétszer otthon! -, s máris szertefoszlottak a bajnoki remények.

Kluivert és Overmars mellett Frank de Boer és Cocu, továbbá három saját nevelésű katalán - Gabri, Xavi és a mindössze 18 esztendős Niesta -, valamint a húszéves brazil Thiago Motta alkották a gerincet, azaz csupa-csupa olyan futballista, akikben megbízik van Gaal. A két argentin, Riquelme és Saviola kimaradt - ez akár jelzésértékű is lehet. A Barca másodszor győzött idegenben ebben a szezonban - először a második fordulóban, az Athletic Bilbao otthonában, 2-0-ra.

Ch. Gáll András