Vágólapra másolva!
Az európai Aranylabdát még karácsony előtt kiosztották, de nem csak az öreg kontinens legjobbját szokták megválasztani. Hasonló voksolást Afrikában is rendeznek, azonban a fekete kontinensen még csak azt tudni, hogy melyik három focista végzett az első három helyen, a végleges sorrendet csak március végén hozzák nyilvánosságra.

Az afrikai Aranylabdát az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) harminc főből álló technikai bizottsága ítéli oda, mégpedig a France Football díjához hasonló rendszerben: minden egyes tagnak öt focistát kell megneveznie, akik közül a szerinte legjobb öt pontot kap, a második négyet, a harmadik hármat, a negyedik kettőt, az ötödik pedig egyet.

A szavazás menete abban is hasonlít az európai Aranylabdáéhoz, hogy itt is egy előre meghatározott listáról választhatják ki a voksolók jelöltjeiket. A CAF egy harminc futballistából álló névsort hozott nyilvánosságra még decemberben, és most az első tíz helyezett nevét tették közzé, az első három helyezett sorrendjét azonban nem árulták el. Mindössze annyit tudni, hogy a dobogón a Pape Bouba Diop, El Hadji Diouf, Ahmed Hasszan Mido trió végzett.

Aranygóllal nyolc között Szenegál/focivb/20020616svedorszagszenegal.htmlKi a világ legjobb focistája?http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=47184

Mint az első három helyezett is mutatja, az idei szavazás a szenegáliak elsöprő fölényét hozta, hiszen a harminc jelölt között öt szenegáli futballista volt, és mindannyian bekerültek az első tízbe. Salif Diao lett a kilencedik, Henri Camara a hatodik, míg Khalilou Fadiga a negyedik helyet szerezte meg, Diouf és Diop pedig ott van az első háromban.

A világbajnokság tehát meghatározóan befolyásolta a szavazókat, az első tízbe mindössze két olyan futballista került be, aki nem lépett pályára a World Cupon, és a mali Seydou Keita is csupán a tizedik lett. Ebből a szempontból meglehetősen érdekes, hogy az egyiptomi Mido ilyen jól szerepelt (legrosszabb esetben is csak harmadik lehet), hiszen ő nem játszott a vébén, sőt, az év elején megrendezett kontinensviadalon sem remekelt: mindössze egy gólt szerzett, ráadásul az egyiptomi válogatott még a legjobb négybe sem jutott be. Klubcsapatával, az Ajax Amsterdammal viszont holland bajnoki címet és kupát nyert, ráadásul a Bajnokok Ligájában is jól szerepelt.

Diouf a 2001-es év labdarúgója Afrikában/sport/focivilag/20020416diouf.html

A fő esélyesnek azonban nem ő, hanem a két szenegáli számít a végső győzelemre, azt azonban nehéz lenne eldönteni, hogy Diouf és Diop közül ki nyerhet. Diouf az idén korántsem futballozott olyan jól, mint tavaly, amikor megnyerte a trófeát: csatár létére egyetlen gólt sem szerzett a vébén (igaz, így is bekerült a torna tíz legjobb játékosa közé), az Afrikai Nemzetek Kupáján is csak egy gólig jutott, és a nyári klubváltása óta (amikor is az RC Lensból a Liverpoolba szerződött) meglehetősen kevés játéklehetőséget kap.

Ha ő nyerne, akkor egyedülálló tettet hajtana végre, mert a trófea történetében eddig csak egy focista tudta két egymást követő évben egymaga megnyerni a díjat: a ghánai Abedi Pelé, aki 1991-ben és 1992-ben (sőt, 1993-ban is) bizonyult a legjobbnak. A szakmai szempontok inkább Diop győzelme mellett szólnak: ő a CAN-kupán a torna egyik legjobb játékosa volt, két gólt ért el, a vébén pedig ő szerezte a franciák elleni győztes találatot, és a World Cup után is játékban maradt a Lensban, csupán decemberi sérülése miatt kellett kihagynia pár mérkőzést.

Érdekes egyébként, hogy a korábbi évekkel ellentétben a kontinensviadalon nyújtott teljesítmény nem nyomott olyan sokat a latban, köszönhetően a világbajnokságnak. A kameruniak hiába nyerték meg a CAN-kupát, a vébén leszerepeltek, és így csak egy játékosuk került be az első tízbe: az Arsenal jobbhátvédje, Lauren az ötödik lett.

Geremi, aki a Real Madriddal Bajnokok Ligáját is nyert, és a nyári klubváltása óta a Middlesbrough egyik legjobb játékosa, ott volt ugyan a harminc jelölt között, de az első tízbe nem tudott bekerülni. A korábban figyelembe vett afrikai klubkupákat is "elfelejtették": a harminc jelölt között egyetlen olyan focista sem volt, aki ne idegenlégiósként szerepelne. Pedig az Afrikai Bajnokok Ligájában az idén az egyiptomi Hasszan-ikrek egyedülálló tettet hajtottak végre: a Zamalekkel elhódították a trófeát, amit egyszer, 15 évvel ezelőtt az Al-Ahlival már megtettek. A szavazókat azonban ez nem nagyon érdekelte.