Vágólapra másolva!
Amikor a FIFA a szezon elején bevezette azon szabályát, hogy a nyár kivételével a klubok csak januárban szerződtethetnek új futballistákat, a legjobban a brit klubok tiltakoztak a döntés ellen, lévén Nagy-Britanniában korábban egészem március végéig korlátlanul igazolhattak az egyesületek. Nem csoda, hogy a játékospiac januári megnyitásának az angolok örültek a legjobban, máris négy Premiership-klub vett új labdarúgót.
Fotó: EPA
McBride a világbajnokságon az Egyesült Államok (gól)erőssége volt Fotó: EPA

A szezon egyik meglepetéscsapata, az Everton rögtön két labdarúgót is szerződtetett az idény hátralévő részére, igaz, mindkettőt csak kölcsönbe. A liverpooli egyesület ráadásul még nem lehet teljesen biztos abban, hogy két kiszemeltjét, az amerikai Brian McBride-ot és az egyiptomi Ibrahim Szaidot valóban megszerezte, hiszen mind a két futballista EU-n kívülinek számít, vagyis még meg kell kapniuk a munkavállalási engedélyt a megfelelő hatóságoktól.

A szabályok szerint ehhez az kell, hogy az adott futballista az elmúlt két évben hazája válogatott mérkőzéseinek legalább 75 százalékán pályára lépett, és McBride esetében ez semmiképpen sem jelenthet gondot. Az amerikai támadó a világbajnokságon is pályára lépett, sőt, fejelt két gólt, a Stolverkosok trénere, David Moyes azonban nem itt ismerte meg, hanem korábbi egyesületénél, a Preston North Endnél. A kiválóan fejelő csatár az elmúlt évben a Columbus Crew futballistája volt, és az Everton innen szerezte meg az idény végéig kölcsönbe. A másik kiszemelt, az egyiptomi Ibrahim Szaid is alapembernek számít hazája nemzeti tizenegyében, és ő próbajátékon győzte meg a liverpooliakat arról, hogy érdemes leigazolni. Klubja, az Al-Ahli egyelőre csak kölcsönben engedte el, ám ha megfelel, akkor az Everton a szezon végén végleg leigazolhatja.

A Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030101apremiership.htmlBrian McBride (Egyesült Államok)20020605anap.html

A másik két, új angliai szerzemény egyaránt a Premiership egyik legfőbb import területéről, a francia bajnokságból érkezett. A Manchester City játékoskeretében három francia futballista szerepel, ezen kívül további három olyan labdarúgó, aki a gall első osztályból került a klubhoz, nem okozott tehát meglepetés, hogy Kevin Keegan ismét Franciaországból igazolt. A tréner nem vett zsákbamacskát: az Olympique Marseille algériai középpályása, Djamel Belmadi az elmúlt hónapban próbajátékon szerepelt a manchesterieknél, és olyan jó teljesítményt nyújtott, hogy az angolok lecsaptak rá. Belmadi szerződtetése mellett szólt ráadásul az is, hogy jó barátja a City csapatkapitányának, a szintén algériai válogatott Ali Benarbiának.

És végezetül a legnagyobb fogás: a kiesés ellen küzdő Birmingham City ugyanis egy világbajnokkal erősített. Ahogyan azt már napokkal korábban sejteni lehetett, az újonc gárda leigazolta a Girondins Bordeaux válogatott támadóját, Cristophe Dugarry-t, aki fél évre kölcsönbe érkezett az angolokhoz. Az 55-szörös válogatott focista korábban már futballozott a Serie A-ban (az AC Milanban) és a Primera Divisiónban (a Barcelonában) is, most a Premiershipben is kipróbálhatja magát. Noha az utóbbi időben a Bordeaux-ban leginkább a középpályán vették számításba, a Birmingham mestere, Steve Bruce határozottan kijelentette, hogy ő a csatársorban szeretné bevetni Dugarryt. Duga valószínűleg nagyon jól fogja érezni magát a klubnál, a Birmingham beceneve ugyanis ugyanaz, mint a francia válogatotté: Kékek.