Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság 16. fordulójának rangadóján a Real Madrid hazai pályán legyőzte a címvédő Valenciát. A Real Sociedad délutáni botlásának köszönhetően a Real Madrid már csak három ponttal van lemaradva a listavezető baszk csapattól.

A Real Sociead hazai pályán veszített pontokat a Malaga ellen, pedig kétszer is vezetett a mérkőzés folyamán.

A Barcelona otthonában könnyedén győzött a sereghajtó Recreativo Huelva ellen, pedig Xavi az 52. percben büntetőt hibázott.

A Primera División állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030104aprimera.htmlEredmények, menetrend/sport/focivilag/20020830primera.html

Az FC Sevilla is magabiztosan nyert a Real Mallorca ellen. Bár a Sevilla volt a találkozó pályaválasztója, az összecsapást több mint 100 km-re a várostól, Cádizban játszották le, mert a szövetség az október 6-i, Real Betis elleni városi rangadó kapcsán történt szurkolói rendbontások miatt négy mérkőzésre betiltotta a hazaiak stadionját.

Mindez azonban csak rövid időre tudta elterelni a figyelmet a a Real Madrid és a Valencia, a világ egyik leggólerősebb, illetve egyik legjobban védekező csapatának esti szuperrangadójáról. A Valencia lassan felváltja a Barcelonát - a nagy spanyol derbik hagyományos szereplőjét - a Madrid ellenfeleként, hiszen a Turia-parti gárda 2000-ben és 2001-ben is BL-döntőt játszott, 2002-ben pedig a Primera División legjobbjának bizonyult.

A Barca védőt keres, de Trézégeut érkezhet/sport/focivilag/20030104abarca.htmlRaúl kirobbanó formában/sport/focivilag/20030104raul.htmlNem igazol több sztárt a Real/sport/focivilag/20030102nemigazol.html

Idén politikai felhangok is vegyültek a rangadó felvezetésébe, jóllehet éppen eléggé feszült volt már tavaly is a hangulat - a Madrid buszát a valenciai fanatikusok megkövezték, amikor elindult a csapattal a szállodától a Mestalla-stadionk felé. Mindez feltehetően nagyban betudtható annak, hogy létezik a valenciai tartományban egy Bloc nevű szeparatista-nacionalista párt, amely a régió katalán identitását hangsúlyozza, és a Spanyolországtól való elszakadást szorgalmazza. A helyhatósági választások felvezetéseképpen a rangadó apropóján egy olyan plakátot ragasztott ki sok ezer példányban Valencia utcáin, amely a Real Madridot ábrázolja, amint a csapat átveszi a kilencedik Európa-kupát, a következő szöveggel: "Ezek a te honfitársaid? Más Valencia is lehetséges."

A két klub viszonya egyébként is túlfűtött, amióta 1997-ben a Madrid elszipkázta a Valenciától Predrag Mijatovicot, aki aztán 1998 tavaszán győztes gólt szerzett a BL-döntőben.

Ami a közvetlen előzményeket illeti, tabellán a mindössze két pont választotta el egymástól a csapatokat: a Madrid a második, a Valencia a negyedik helyen állt a találkozó előtt.

A kilencven percen keresztül szakadó eső némileg rányomta a bélyegét a játékra, hol megakadt, hol váratlanul felgyorsult a labda, ám a pályán lévő focisták zseniális technikai tudásukkal nagyrészt ellensúlyozni tudták ezt a körülményt. Az első gól például szemet gyönyörkedtető támadás végén, az aranylabdások akciójából született: Figótól Zidane-hoz került a labda, a francia külsővel, finom mozdulattal kiugratta Ronaldót, aki elfektette a kapust és a hálóba gurított. Klasszikus Ronaldo-gól volt.

Az első félidőben inkább a madridiak domináltak, a szünet után azonban átvette a kezdeményezést a Valencia, ami meg is hozta az egyenlítést. Egy szöglet után Ayala fejelt, Casillas mozdulni sem tudott.

A meccs újabb fordulópontja Aimar második sárga lapja és kiállítása volt. A létszámelőnyt azonnal ki is használták a királyiak, Zidane Raúllal kényszerítőzött, majd 17 méterről lőtt, a labda megpattant Pellegrinón, és Palopot becsapva a felső sarokba vágódott.

A hajrában a Real frissen beállt cseréi tették fényessé a hazaiak diadalát. Roby Carlos húzott el a jobb oldalon, középre adott labdáját Guti szépen felpörgette magának, majd a kapu jobb oldalába vágta. A hosszabbításban újabb Zidane-táncot láthatott a Bernabéu közönsége: a játékmester három csel után mesterien ugratta ki Portillót, aki a kapu közepébe helyezett.

Győzelmével a Real Madrid három pontra megközelítette a listavezető Real Sociedadot.

Eredmény, 16. forduló:
Sevilla - Real Mallorca 3-0 (2-0)
gól: Reyes (14.), Toedtli (32., 84.)

Real Sociedad - Málaga 2-2 (2-1)
gól: Nihat (8.), Hohlov (23.), illetve Musampa (19.), Dario Silva (56.)
kiállítva: Romero Silva (84., Málaga)

Barcelona - Recreativo Huelva 3-0 (2-0)
gól: Rochemback (9.), Loren (25., öngól), Cocu (81.)
kiállítva: Zelaya (51., Recreativo Huelva)

Deportivo Alavés - Espanyol 2-1 (1-1)
gól: Cruyff (32.), Soldevilla (77., öngól), illetve Milosevic (18.)

Villarreal - Atletico Madrid 4-3 (3-2)
gól: Vergara (26., 89.), Palermo (28.), Fernandez (44.), illetve Torres (31., 90.), Santi (42.)

Real Madrid - Valencia 4-1 (1-0)
gól: Ronaldo (35.), Zidane (68.), Guti (86.), Portillo (93.), illetve Ayala (53.)
kiállítva: Aimar (64., Valencia)

Ch. Gáll András