Vágólapra másolva!
Jókora meglepetést okozott Tamási Zsolt lemondása azoknak, akik nem igazán járatosak győri futballberkekben. Az ETO háza táján sokan ugyanis előre megjósolták a fiatal vezetőedző távozását, mondván elődje, az időközben szakmai igazgatóvá kinevezett Varga Zoltán túl makacs, sőt öntörvényű egyéniség ahhoz, hogy csak az utánpótlással és a szakmai felügyelettel foglalkozzon a klubnál.

Az egykori ferencvárosi klasszisról köztudott, hogy finoman szólva sem erőssége a kompromisszumkészség, s talán ez is közrejátszhatott a tréner döntésében. Végül aztán kilenc nappal Varga megjelenését követően a 37 esztendős Tamási bejelentette lemondását, megkeresésünkre pedig őszintén feltárta indokait is.

- Végeredményben az edzői önállóságát látta veszélyben, ezért mondott le?
- Igen, ezért.

- Másként: a munkamegosztásban nem az öné lett volna a döntő szó?
- Akár így is fogalmazhatnék. A fő lökést a lemondásomhoz az adta meg, hogy amikor elkészítettem a heti edzéstervet, Varga Zoltán abba bele sem nézett, a saját elképzelései szerint akarta meghatározni a munkát. Ezek után a klub tulajdonosának, Tarsoly Csabának is azzal indokoltam meg a lemondásomat, hogy mivel a felépítés szerint szakmai igazgató, vezetőedző és pályaedző is lett volna a csapatnál, én tulajdonképpen a vezetőedző pályaedzője lennék.

- Mivel tavaly, Varga távozása után a csapatot az utolsó helyen vette át, s a bajnokság végén mégis sikerült benn tartania az ETO-t az NB I-ben, majd idén, lényegesen erősebb játékosállománnyal rendelkező együtteseket megelőzve az élbolyban végeztek, adja magát a kérdés: mit szóltak a labdarúgók a távozásához?
- Szerdán délután három órakor jelentettem be az öltözőben a lemondásomat, ám profi futballisták lévén, a fiúk tudomásul vették azt, majd kimentek tréningezni. Persze tagadhatatlan, közülük többen kötődtek hozzám, elvégre sok szép eredményt értünk el közösen, ugyanakkor látták ők is, ez a szakmai felépítés így nem működött volna.

Visszatér Varga Zoltán/sport/magyarfoci/20030102visszater.htmlA Győr trénerét nem zavarja Varga Zoltán érkezése/sport/magyarfoci/20030103gyori.htmlA Borsodi Liga állása és mesterlövészei/sport/magyarfoci/20021206aborsodi.html

- Ősszel mennyiben érezte fenyegetőnek azt, hogy - mindenekelőtt a mezőny többi együttesének minőségi keretéhez képest - hiába teljesítettek erőn felül, a tulajdonos folyamatosan azt hangoztatta, kizárólag a nemzetközi kupaszereplést jelentő első, második helyezést tartja elfogadhatónak?
- Kár lenne tagadnom, szerdai döntésemben ez is szerepet játszott. Az őszi 17 forduló során ugyanis hiába álltunk 13 alkalommal dobogón, mindig azt kaptam kritikaként, hogy megelégszem az ötödik hellyel és az első hat közé kerüléssel. Mivel jól ismerem a csapatot, magam is osztom azok véleményét, akik szerint a miénknél lényegesen jobb kerettel rendelkező együttesek is mögöttünk végeztek. Természetesen továbbra is tehetséges társaságnak tartom a mostanit, s szurkolok azért, hogy ezt a pályán is bizonyítsák a fiúk.

- Személyes sorsát mennyire befolyásolhatja a szerdai döntése, elvégre a sportágban inkább a kispadhoz két kézzel ragaszkodó edzőkből akad több, mintsem az önállóságot preferáló trénerekből?
- Egyelőre nem foglalkoztat a jövőm, bár szigorúan magánjellegű beszélgetésekben a szakmabeliek gratuláltak a döntésemhez, de ennél is fontosabb, hogy elvégezzem a pro licences tanfolyamot. Ezen kívül intenzív angol nyelvtanfolyamra járok, azaz még felkészültebben szeretnék visszatérni az élvonalba.

- Akár már nyáron?
- Nem tervezek nyárig, mint ahogy nem is ajánlgatom magamat egyik egyesületnél sem. Vagyis, miként a mostani, győri lemondásomnál, mindent mérlegre téve, a lelkiismeretem szerint döntök majd.

Bánki József