Vágólapra másolva!
A Brescia trénere, Carlo Mazzone sohasem tartozott a megalkuvásra hajlandó szakemberek közé, mindig és mindenhol elmondta a véleményét, talán éppen emiatt számított mindegyik klubjánál nagy közönségkedvencnek. Amióta a Brescia szakvezetője, a klub elnökségével egyetértésben dolgozott, de most úgy tűnik, hogy a béke már a múlté: a tréner elsősorban azt kifogásolja, hogy a vezetőség nem tartotta be ígéretét a téli erősítéssel kapcsolatban.

A gárda a legutóbbi pontvadászatban a 13. helyen végzett, ami az egy évvel korábbi hetedik pozícióhoz képest mindenképpen visszalépést jelent, de az egyesület az egész szezonon keresztül rendkívül balszerencsés volt. Szinte minden összejött: az egyik kulcsember, Roberto Baggio súlyos sérülése miatt csak a mérkőzések egyharmadán léphetett pályára, egy másik meghatározó játékos, Josep Guardiola doppingesete miatt volt kénytelen kihagyni a bajnokság nagy részét, ráadásul a csapat egyik játékosa, Vittorio Mero halálos autóbalesetet szenvedett, és ez rányomta a bélyegét az együttes szereplésére.

Nem csoda, hogy Mazzone mester (aki a Serie A edzői karának doyenje volt) azt fontolgatta, elhagyja a klubot, és elfogadja a Bologna ajánlatát, annál is inkább, mert úgy tűnt: a nyáron szinte mindegyik kulcsember távozik az egyesülettől. Az elnöknek, Luigi Corioninak azonban sikerült Mazzonét maradásra bírnia, és a bajnokság végén azt is bejelentette: szinte biztos abban, hogy a csapat négy legfontosabb labdarúgója, jelesül Baggio, Guardiola, Luca Toni és Jonathan Bachini is marad a klubnál.

Ezt persze nem sikerült megvalósítani, mert Guardiola mégis csak távozott az AS Romába, de kétségtelen, hogy a gárda magja együtt maradt, sőt, néhány olyan labdarúgó is érkezett, aki egyértelműen erősítésnek számított. A sorból a Parmától kölcsönkapott ghánai középpályással, Stephan Appiah-val érdemes nyitni, de jó fogásnak ígérkezett az Ipswich Towntól megszerzett portás, Matteo Sereni, a horvát Anthony Seric, valamint a világbajnokságon is látott Costa Rica-i hátvéd, Gilberto Martínez is. Mazzone tehát újult erővel vetette bele a munkába, hogy aztán a nyáron szomorúan tapasztalja: a pechszéria még mindig nem ért véget.

A balszerencsés események láncolata azzal kezdődött, hogy a frissen igazolt Sereni és a csapat albán támadója, Igli Tare közösen autóbalesetet szenvedtek. A gépjárművet a csatár vezette, egyenesen bele egy épületbe, de nem ő szenvedett súlyosabb sérüléseket, hanem a kapus, akinek a csípőjét kellett megműteni, és hosszú időre kidőlt a sorból. A félkészülési időszak többi része nyugodtan telt, amíg augusztus 27-én el nem jött a Sampdoria elleni edzőmeccs, ahol a csapat házi gólkirálya, Luca Toni térdszalag-húzódást szenvedett. A csatár mindennek köszönhetően több hónapra harcképtelenné vált, tovább növelve Mazzone problémáit.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy a Brescia nem a legjobban kezdte a pontvadászatot, hat mérkőzés után a kieső helyek egyikén állt, és később sem nagyon tudott elszakadni az utolsó öt helytől. Pedig az egyéni teljesítményeket nézve a csapat kifejezetten jól állt: Appiah-t a Serie A jelenlegi idényének egyik legnagyobb felfedezettjének tartják, a Gazetta dello Sport osztályzatai alapján ott van a ranglista élén, míg Gilberto Martínezt (aki a gárdából egyedüliként egyetlen percet sem hagyott ki eddig) a campionato legjobb védői között tartják számon. Mindennek csak a legutóbbi fordulókban lett meg az eredménye, a Brescia ugyanis négy mérkőzés óta veretlen, pedig ezeken a meccseken többnyire élcsapatokkal találkozott: legyőzte a Juventust, a Lazióval és a Milannal pedig döntetlent játszott, és így valamelyest (legalábbis pontszámban) eltávolodott a kiesési zónától.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Mazzone nem szeretné megerősíteni keretét, és a presidente állítólag ígéretet is tett neki arra, hogy egy-két új futballistát mindenképpen igazolnak. A szakvezető elsősorban a csatárposztra szeretne valakit, hiszen Toni még mindig nem áll rendelkezésére (a csatárt októberben megint meg kellett műteni): felmerült annak lehetősége, hogy visszatér a klubhoz Dario Hübner, sőt, az olasz sajtóban még Gabriel Batistutát is kapcsolatba hozták a Bresciával.

Az AS Roma a zuhanyhíradó szerint egyébként is szívesen üzletelne a klubbal, hiszen a Farkasok kiszemeltjei között két Brescia-játékos is van: Appiah és Martínez, akikért cserébe Guardiolát, Aldairt és némi készpénzt adnának, de Mazzone szerint az egyáltalán nem jelentene erősítést, ha elvinnék valamelyik kulcsemberét, bárki is jöjjön a helyére. A tréner szívesebben látná csapatában a Bresciában egykoron már megfordult, jelenleg a Parmában szereplő Aimo Dianát, és jó véleménnyel volt a skót Partick Thistle-ben futballozó Daniele Chairiniről is, aki azonban inkább a Dundee United ajánlatát fogadta el. Egyelőre tehát senki sem érkezett a klubhoz, az idő pedig telik, és Mazzone szokásához híven nem rejtette véka alá azon véleményét, mely szerint a presidente csak a levegőbe beszélt.