Vágólapra másolva!
Hétfőn éjszakába nyúló ülést tartott a Barcelona elnöksége, a tanácskozás egyetlen témája Louis van Gaal sorsa volt. A két és fél órás diskurzus befejeztével nyilvánosságra hozták: megválnak a holland szakvezetőtől, a kérdés most már csupán az: milyen áron. Van Gaalnak ugyanis még másfél éve hátra van szerződéséből, egyes források szerint hatmillió eurójába kerül a klubnak az azonnali szakítás.

A döntést negyed tizenegy tájban Xavier Pérez Farguell, a klub vezérigazgatója közölte az újságírókkal. "Február 3-án tartottuk volna a soron következő elnökségi ülést, de a csapat válságos helyzete miatt előre kellett hoznunk az összejövetel időpontját. Békés, barátságos megegyezést keresünk Van Gaallal" - áll többek között a kommünikében, melynek felolvasása után a vezérigazgató egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.

A Primera División állása/sport/focivilag/20030126aprimera.html

Ami a végkielégítést illeti, annak összegéről különböző hírek láttak napvilágot: minimum 4,5, maximum hatmillió euróról lehet szó. Mint emlékezetes, 2000 tavaszán Van Gaal úriember módjára távozott a csapattól, egyetlen pesetára sem tartott igényt - ezúttal ilyen gesztusra nem lehet számítani.

Amíg nincs meg a hivatalos szerződésbontás, addig új edzőt sem tud fogadni a klub - mindenesetre a keddi edzést már valószínűleg az örökös beugró, Carles Rexach vezeti.

Pillanatnyilag az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a jugoszláv Radomir Antic, a Partizan Beograd, a Real Madrid, az Atlético Madrid és az Oviedo korábbi trénere lesz a végleges megoldás.

Csoportállások a második BL-körben/sport/focivilag/bl/20021115amasodik1.html

Van Gaal első barcelonai korszaka 2000. május 20-án ért véget, röviddel harmadik idénye befejezése előtt. Szinte hajszálpontosan két évvel később, 2002. május 17-én jelentették be, hogy ismét szerződtetik - ám második "országlása" mindössze nyolc hónapot tartott. Ez idő alatt 30 hivatalos meccset játszott a csapat, abból 16-ot megnyert, ötöt döntetlenre hozott, s kilencet elveszített, 51-34 a gólkülönbség. (A Bajnokok Ligájában százszázalékos a mérleg, tízből tíz győzelem.)

A csapat jelenleg tizenkettedik helyen áll a bajnokságban, hárompontnyira a kieső helytől. Érdemes megemlíteni egyébként, hogy a Barcelona még sohasem kényszerült a másodosztályba, bár egy ízben, 1942-ben osztályozót kellett játszania a bentmaradásért.

Ch. Gáll András