Vágólapra másolva!
A Dunaferr összeomlásával párhuzamosan a napokban Siófokról is riasztó hírek érkeztek az élvonalbeli labdarúgó együttes háza tájáról. A tulajdonos bejelentette, hogy a továbbiakban egyedül képtelen finanszírozni az egyesületet, az önkormányzat pedig csak az utánpótlás segítésére szavazott meg az eddigi tíz helyett húszmillió forintot. Ennek ellenére mégis életben marad és megkezdi a tavaszi idényt az NB I-es futballklub.
Fotó: [origo]
"A Dunaferr példája nem csak intő jel, hanem egyszerűen tragédia is"


- Az elmúlt napokban akadt olyan fejlemény, ami bizakodásra adhat okot, a siófoki futballt illetően? - kezdtük faggatni Csankot.
- Pénzügyi szempontból nincs változás, továbbra is nehéz helyzetben van a klub, morálisan azonban szerencsére szintén változatlan a helyzet. A csapat ugyanis úgy határozott, csökkentett költségvetés mellett is együtt marad és befejezi a bajnokságot. A sportág és saját érdekünkben is ezt tartottuk a legjobb döntésnek, azaz Siófokon továbbra is él a futball, sőt a törökországi edzőtáborba is elutazunk szombaton.

- Mivel a sportág berkein belül remek szakembernek tartják, továbbá olyannak, aki nem adja olcsón a bőrét, adja magát a kérdés: korábbi edzői pályafutása alatt dolgozott-e már ilyen rossz pénzügyi körülmények között?
- Hét éves váci edzősködésem során az utolsó évben már komoly problémák jelentkeztek, de ha visszagondolok, Egertől Békéscsabán át egészen mostanáig nyugodtan lehetett dolgozni. Persze kisebb-nagyobb gondok mindig felmerültek, de ez a magyar labdarúgás természetese velejárója.

- Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben megáll ez a negatív folyamat a magyar fociban?
- Igen, ám ehhez a ligának ki kell állnia a sportág mellett, mivel az utóbbi időben sokan magára hagyták. Pedig ez a mi futballunk, ezt kéne támogatnunk, ennyi önbecsülésünk legyen már. Továbbá illene a szakmai véleményekre is jobban odafigyelni, amit rendre lesöpörnek az asztalról az illetékesek.

- Konkrétan milyen szakmai észrevételeket hagytak figyelmen kívül?
- Ezt hosszadalmas lenne most felsorolni, de például az utánpótlás helyzetéről, a fiatalok versenyeztetéséről is évek óta csak "szavalatok" hangzanak el, szerencsére a Bozsik-programmal ezen a téren is előreléphetünk, ám ha ezt is megbuktatják, a magyar futball nagyon kilátástalan helyzetbe kerülhet. Aztán a bajnokság létszámemelésénél is azt vágták a fejünkhöz, hogy ezzel csak munkahelyeket akarunk teremteni az edzőknek, miközben az ország több régiójában nincs NB I-es csapat. A Dunaferr példája nem csak intő jel, hanem egyszerűen tragédia is, amely után felmerül a kérdés, mire épül arrafelé az a szép stadion?

Átlagos őszt produkált a Borsodi Liga/sport/magyarfoci/20021217volt.htmlA Borsodi Liga állása és mesterlövészei/sport/magyarfoci/20021206aborsodi.html

- A hangjából kiszűrődő optimizmus a csapat döntésének köszönhető?
- Egyértelműen. Nekem is erőt ad, hogy a játékosok ilyen egységesen a folytatás mellett döntöttek, noha tavasszal lényegesen kevesebb pénzt vihetnek haza győzelmek esetén is. A tulajdonos ugyan igyekszik hitelt szerezni a ligától, aminek mi is örülnénk, ám elsősorban erkölcsi kérdésnek tartjuk, hogy becsülettel végigjátsszuk a tavaszi idényt.

- Az események indukálják az utolsó kérdést: a bennmaradás kiharcolása az alapcél?
- Szó sincs róla. Mi mindig maximumra törekszünk, így szeretnénk az alapszakaszt követően a vonal fölött, azaz az első hatban végezni. Mindezt bravúrnak könyvelnénk el, igaz, ha nem rogyunk meg pénzügyileg, akkor is annak tartottuk volna.

Bánki József