Vágólapra másolva!
A Ferencváros győzelme a Torpedo Moszkva elleni edzőmérkőzésen komoly véráldozatokkal járt. A zöldek az orosz csapatot ugyan 2-0-ra legyőzték, ám az ellenfél kíméletlen harcmodorának következtében Gera Zoltánt már a mérkőzés elején le kellett cserélni, majd Zováth János is súlyos sérülést szenvedett.

Gerát azonnal kórházba szállították, ahol megröntgenezték a bokáját, majd a játékos és a Fradi-vezetők legnagyobb megkönnyebbülésére megállapították, nincs törés, s szakadás sem. A zöld-fehérek 23 éves csatára így is kénytelen kihagyni a szerdai, Bulgária elleni - ugyancsak Cipruson rendezendő - válogatott mérkőzést, Gellei Imre szövetségi kapitány pedig egyelőre még nem döntötte el, kit hív meg Gera helyett a keretbe.

Az oroszok elleni felkészülési találkozó másik áldozata, Zováth János viszont rosszabbul járt Geránál. A középpályás combjába, kevéssel a térde felett, brutálisan beletalpalt az egyik moszkvai játékos, később Zováth sebét nyolc öltéssel kellett összevarrni. Ezzel a Dunaferrtől igazolt labdarúgó számára véget ért a ciprusi edzőtábor, a vezetők azonban nem döntöttek még, hogy Magyarországon kezeltessék tovább a fedezetet, vagy velük maradjon a tábor végéig.

Gera: Minden a Fradi mellett szólt/sport/magyarfoci/20030120gera1.htmlHajrá Fradi!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26900

Zováth érthetően szomorúan kommentálta sérülését: "Érthetetlen volt az orosz játékos cselekedete, hiszen már régen elrúgtam a labdát, amikor beleszállt a támaszkodó lábamba. Ezzel valószínűleg hosszú időre kidőltem a sorból, attól azonban nem félek, hogy erőnlétileg nagyon lemaradnék, viszont nagyon bántana, ha ki kellene hagynom az Újpest elleni rangadót.” Tény, Zováth komoly esélyekkel pályázott a kezdőcsapatbeli tagságért, ezek után viszont feltehetően marad a Lipcsei-Kapic duó a zöldek centrumában.

Garami József szakmai igazgató - miközben bánatosan konstatálta játékosai sérülését - azért a jövőre nézve pozitívumokat is felfedezett a feszült fellépéseket követően. "Riasztó durvaságokkal tarkított meccset játszottunk az orosz csapattal, Gera és Zováth sérülése mindezt alaposan alá is támasztja, de remélhetőleg a bajnokság kezdetére mindketten felépülnek. Összességében annyiban hasznosnak bizonyult ez a kemény 90 perc, hogy játékosaink megtapasztalhatták a nemzetközi színtér harcmodorát. Persze a brutalitásra nehéz felkészülni."

Csak a történeti hűség kedvéért: a Fradi két egykori dunaújvárosi futballista, Sowunmi és Tököli góljaival verte 2-0-ra a Torpedo Moszkvát.

Bánki József