Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten megkezdődött Dél-Amerika legrangosabb klubtornája, a Libertadores-kupa, és az első játéknapokon nem annyira az eredmények okozták a meglepetéseket, hanem az, hogy a szokásokkal ellentétben semmilyen botrányról nem lehetett beszámolni, sőt, a találkozók kifejezetten sportszerűen zajlottak le. Futball a topligákon kívül.

A lejátszott hat találkozón összesen 26 gól született, ami a mérkőzésenkénti négyes átlagot is felülmúlja, és ami még nagyobb szenzáció, egyetlen piros lapot sem kellett kiosztani. Már ez is nagy szenzációt jelent Dél-Amerikában, ami azonban az América Calí-Santos összecsapáson történt, az minden előzetes elképzelést felülmúl.

A vendég brazil együttes, amely nemrégiben nyerte meg hazája bajnokságát, meglehetősen magabiztosan nyert Kolumbiában 5-1-re, és amikor a biztos győzelem tudatában a vendégek mestere lecserélte két legjobb játékosát, az egyaránt tizenéves Robinhót és Diegót, akik fejenként egy találattal járultak hozzá a diadalhoz, a mintegy 13 ezres hazai közönség egy emberként ugrott talpra, és tapsolta meg a két focistát.

Mindez Dél-Amerikában, ahol a drukkerek általában az ellenfél és a bíró szidalmazásával, illetve megdobálásával fejezik ki a vereség miatti csalódottságukat, nem kis elképedést és bámulatot okozott. Maga Robinho elismerte: pályafutása során még sohasem fordult elő, hogy az ellenfél szurkolói megtapsolták volna.

A sportszerűség ritka megnyilvánulására került sor a Grémio-UNAM találkozót követően is. A Grémio stadionja az egyik legkellemetlenebb helynek számít a vendégcsapatok számára, a múltban többször is előfordult, hogy a brazil drukkerek, sportvezetők, vagy akár labdaszedő gyerekek is az ellenfél provokálásával voltak elfoglalva. Ezúttal azonban ebből semmi sem történt, és a találkozó (amelyet a Grémio 3-2-re nyert meg) olyan nagy nyugalomban zajlott, hogy az UNAM mestere, az egykori világklasszis csatár, Hugo Sánchez kijelentette: "Csak annyit mondhatok, hogy fantasztikusan kezeltek minket, és nagyon remélem, hogy viszonozni tudjuk majd ezt a vendégszeretetet, amikor a Grémio látogat hozzánk."