Vágólapra másolva!
Papíron aligha létezhet nagyobb dicsőség egy futballista számára annál, mint hogy leigazolja őt a Real Madrid, a legtöbb labdarúgó ezt pályafutása csúcspontjának tartja. Az azonban még korántsem garancia a sikerre, hogy valaki a királyi gárda alkalmazottja, és a sztárokkal teletűzdelt klubnál nem egyszerű bekerülni a kezdő csapatba. A kilencvenes években több olyan focista is volt, aki ugyan ott volt a Realnál, de nem sikerült számára a nagy áttörés, és a legnagyobbat minden bizonnyal a jugoszláv Perica Ognjenovic "bukta" közülük.

A Real Madrid históriáskönyvében valószínűleg sem Dejan Petkovic, sem Elvir Baljic, de még Samuel Eto'o, Zé Roberto, Rodrigo Fabri vagy Perica Ogjnevic sem fog külön fejezetet, de talán még külön bekezdést sem kapni, pedig egykoron mindannyian nagy reménységként érkeztek a királyi gárdához. Mindannyiukban közös, hogy hiába szerződtette őket a spanyol együttes, nem tudtak megragadni a kezdő tizenegyben, és kisebb-nagyobb idő elteltével távoztak a Realtól.

Zé Roberto a Bayernnél folytatja/sport/focivilag/20020430zeroberto.html

Többségük később máshol megtalálta a számítását: a Bayer Leverkusenen keresztül ma már a Bayern München futballistája, a brazil Rodrigo Fabri hazájában a Grémióban remekel, Petkovic minden idők egyik legsikeresebb idegenlégiósa lett Brazíliában, Eto'o a Mallorcához igazolt, ahol ma is ontja a gólokat, és nem mellékesen a kameruni válogatottal olimpiát és két kontinensviadalt nyert. Baljic pedig kis kitérővel visszatért korábbi sikerei színhelyére, Törökországba, és megőrizte helyét a bosnyák válogatottban. Ognjenovicnak azonban az, hogy 1998 decemberében a Real Madridhoz szerződött, majdhogynem pályafutása végét jelentette.

Pedig a jugoszláv szélső a kilencvenes évek közepén az egyik legnagyobb tehetségnek számított nem csak hazájában, hanem egész Európában. Még nem volt 18 esztendős, amikor bemutatkozhatott a jugoszláv élvonalban a Crvena Zvezda színeiben, de még akkor sem töltötte be a 18-at, amikor 1995 novemberében a nemzeti csapatban debütálhatott. A gyorsasága miatt csak Atomnak becézett futballista húszéves korára kétszeres bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatta magát, 21 évesen pedig már ő volt a Zvezda csapatkapitánya, arról nem is beszélve, hogy szerepelt az 1998-as világbajnokságon, ahol Irán, Németország és az Egyesült Államok ellen is pályára lépett. Utóbbi volt az utolsó meccse a válogatottban.
Amikor a Real Madrid 1998 decemberében a szakvezető, Guus Hiddink kifejezett kérésére leigazolta, úgy tűnt, hogy pályafutása sínen van.

Nem sokkal később azonban megsérült, így első idényében csak egy meccsen szerepelhetett, ezt követően pedig már nem Hiddink volt a gárda mestere, és ezzel megkezdődött Ognjenovic kálváriája.

Robert Jarni visszavonul/sport/focivilag/20020905jarni.html

Az 1999-2000-es szezonra John Toshack nem nevezte be a bajnokságra és a Bajnokok Ligájára sem, mivel a jugoszláv csak a hetedik EU-n kívüli focistának számított. Noha volt kérője, a játékos maradt a Realnál, mivel eltökélte, hogy nem adja fel ilyen könnyen, és decemberben javult is a helyzete: mivel Robert Jarni távozott, felszabadult egy hely a keretben, és Ognjenovicot a téli átigazolási időszakban benevezték a bajnokságba és a BL-be is. Vicente del Bosque pályára is küldte néhányszor, a Primera Divisiónban összesen 11-szer játszott (ebből egyszer kezdőként), a Bajnokok Ligájában pedig kétszer cserélték be, sőt, a spanyol kupában gólt is szerzett. Balszerencséjére azonban a 2000-2001-es szezonban a spanyol bajnokságban a klubok eggyel kevesebb EU-n kívüli focistát nevezhettek be, így ismét kimaradt a keretből.

A Benfica viszonylag jó ajánlatot tett neki, a Real el is engedte volna, de Ognjenovic nem ment, és ezzel végképp "hazavágta" karrierjét. Szerződése ugyan 2002-ig kötötte a Realhoz, de a 2000. május 26-i, Alavés elleni bajnokit követően egyetlen másodpercre sem lépett pályára a királyi gárdánál. Később pedig már ajánlata sem akadt, a klubok teljesen elfeledkeztek róla. Tavaly tavasszal fél évre a német Kaiserslauternhez került, ám pechsorozata nem hagyta el: csupán két meccsen lépett pályára a Bundesligában, majd megsérült, így többet itt sem játszott.

A nyáron csapat nélkül maradt, és bár szerepelt próbajátékon az Ajax Amsterdamnál, és részt vett a holland klub amerikai tornáján, végül mégsem ajánlottak szerződést neki. Egészen mostanáig teljesen eltűnt a nemzetközi futball színpadáról, hogy most ismét feltűnjön, mégpedig a kínai Dalian Shidénél. Itt jelenleg az a Milorad Kosanovic a tréner, aki egykoron a Zvezdánál már volt Ognjenovic mestere, és a tréner szívesen látná a focistát csapatában. A klub a hamarosan kezdődő Ázsiai Bajnokok Ligájára készül, és a szakvezető biztos abban, hogy Ognjenovic nagy erősítést jelentene a csapat számára. Lehetséges, hogy az "Atom" karrierje ismét felfelé ível majd, de közel két év teljesen eltűnt a pályafutásából - pedig a Real Madridnál volt.