Vágólapra másolva!
Az Auxerre együttese (sok más francia klubhoz, például a Nantes-hoz hasonlóan) az egyik legjobb utánpótlás-akadémiával rendelkezik, és leginkább a saját nevelésű játékosokra támaszkodva szerepel. A szakvezető, Guy Roux már több olyan generációt nevelt ki pályafutása során, amelyek futballistái később más kluboknál futottak be nagy karriert, és elképzelhető, hogy a jelenleg a csapat magját alkotó focisták közül többen is távoznak a nyáron, ám a mester csupán Djibril Cissé maradásához ragaszkodik.

Az Auxerre nevét hallva a futballszeretők számára minden bizonnyal nem egy futballista, hanem egy tréner neve ugrik be: Guy Roux ugyanis (egyéves megszakítással) immár 32 esztendeje ül a csapat kispadján. Persze nem csak emiatt nem lehet egy-egy sztárt kötni az egyesülethez: az Auxerre ugyanis, több más francia klubhoz hasonlóan a tehetségek kineveléséből, majd azok eladásából tartja fel magát, így csak kevés labdarúgó töltött el hosszabb időt a csapatnál, a legjobbakra rendre lecsaptak a hazai, illetve külföldi sztárklubok. Olyan futballisták tanulták meg a sportág alapjait az Auxerre-nél, mint Joel Bats, Eric Cantona vagy Sabri Lamouchi, akik később más kluboknál lettek igazán híresek. Az Auxerre ezen kívül a viszonylag ismeretlennek számító tehetségek felfedezésében is élen járt, itt kezdte például európai karrierjét Taribo West, vagy itt lett ismert futballista Laurent Blanc, hogy aztán belőlük is világsztár váljon.

A nap játékosa: Djibril Cissé (2001.07.29.)/sport/focivilag/20010729anap.html

A folyamat akkor sem szakadt meg, amikor a klub 1996-ban bajnoki címet szerzett, ezt a gárdát is gyorsan szétszedték, és a kilencvenes évek végén az együttes csak a középmezőnyben szerepelt a bajnokságban, sőt, még a kiesés szele is meglegyintette. Ez idő alatt azonban az ifik között felnőtt egy újabb rendkívül tehetséges generáció, amelynek vezérletével az Auxerre a legutóbbi pontvadászatban a harmadik helyen végzett, és jelenleg is ott van a tabella első felében. Ezt a generációt olyan nevek fémjelzik, mint Philippe Mexes, Alain Boumsong, Olivier Kapo vagy éppen Djibril Cissé, akik már mind bemutatkozhattak a francia nagyválogatottban, és rendkívül keresettnek számítanak a nemzetközi játékospiacon, együtt a szenegáli középpályással, Khalilou Fadigával, és közülük többen is távozhatnak a nyáron.

Fadigának, Boumsongnak és Kapónak ugyanis 2004 nyarán lejár a szerződése, és amennyiben a klub nem ingyen akarja elengedni őket, akkor idén kell eladnia a három labdarúgót. Hármójuk közül Fadiga távozása a legvalószínűbb, ő ugyanis már tavaly szerette volna elhagyni az Auxerre-t egy nagyobb klub kedvéért, és az Internazionale érdeklődött is iránta, de a transzfer végül nem valósult meg. Jelenleg ugyan nincs érdeklődés iránta, de ez nagy valószínűséggel nem sokáig lesz így.

AJ Auxerre/sport/focivilag/bl/20020912association.html

A fiatal Kapo és Boumsong esetében elképzelhető, hogy mégis szerződést hosszabítanak és maradnak, hiszen nekik még van idejük arra, hogy külföldön folytassák pályafutásukat, de Kapo iránt olyan klubok érdeklődnek, mint az Arsenal és az Olympique Lyon, míg Boumsongot a Liverpool szeretné megszerezni, márpedig ezen egyesületekkel az Auxerre nem nagyon versenyezhet. Roux azonban nincsen túlságosan elkeseredve a dolog miatt.

"Edzői pályafutásom során rengeteg kiváló focistát veszítettem el, olyanokat, mint Bats, Cantona, Blanc vagy Lamouchi, és hozzászoktam, hogy ilyen a futball. Minden játékosok helyére megvan az utánpótlás, így csak a focistákon múlik, hogy mit akarnak kezdeni a karrierjükkel. Nincs feltétlenül szükségünk az értük kapott pénzre, az Auxerre ugyanis nem azért futballozik, hogy pénzt, hanem azért, hogy meccseket nyerjen" - jelentette ki a mester, aki azonban egy focistához mindenképpen ragaszkodik.

Ez pedig nem más, mint a gárda középcsatára, Djibril Cissé, aki talán a legkeresettebbnek számít a futballpiacon. Az előző szezon gólkirálya már a vébén is pályára léphetett a francia válogatottal, és a jelenlegi bajnokságban tíz gólnál tart. A Marseille, a Liverpool, az Arsenal és az AS Roma is érdeklődik iránta, ám Roux őt nem hajlandó elengedni. Olyannyira, hogy a veterán mester kijelentette: amennyiben Cissé a nyáron távozik a klubtól, akkor ő is feláll a kispadról. Márpedig az Auxerre Roux nélkül nem ugyanaz a klub.