Vágólapra másolva!
Úgy látszik, Roy Keane minapi lemondásával a válogatottságról - úgy látszik - divatot teremtett. A Manchester United ír sztárja után most egy francia, Nicolas Anelka, a Manchester City csatára jelentette be, hogy soha többé nem ölti magára hazája válogatottjának mezét. Apró különbség, hogy Keane harmincegy éves, a Real Madridot és a Paris Saint-Germaint is megjárt Anelka viszont csupán huszonhárom.

Anelkát még november 23-án, a Jugoszlávia (ma: Szerbia-Montenegró) elleni mérkőzésre hívta meg Jacques Santini, a francia válogatott szakvezetője, a combsérülést szenvedett lyoni támadó, Sidney Govou helyére. Anelka akkor nemet mondott, most pedig bejelentette, hogy lemondása végérvényes, soha többé nem játszik a nemzeti tizenegyben.

Anelka, aki 2002 áprilisa óta nem volt válogatott, nem hagyott kétséget afelől, hogy elege van már az álszent szövetségi kapitányokból. Vagy mondják meg neki, hogy nem számítanak rá, vagy legyen biztos a helye a válogatottban. De "ha ló nincs, szamár is jó" alapon ne rángassák elő akkor, amikor mindenki megsérült. A szinte gyermekként a világfutball élvonalába berobbant Anelkának az is roppantul fáj, hogy az 1998-as és a 2002-es világbajnokságról is lemaradt.

Roy Keane búcsút vett a válogatottól/sport/focivilag/20030212roykeane.html

"Számomra a francia válogatott már csak a múlt. Novemberben, amikor nemet mondtam a felkérésre, megkönnyebbültem. Azóta alaposan végiggondoltam az egészet, és arra a döntésre jutottam, hogy a jövőben csak a klubomnak - jelen esetben a Manchester Citynek - élek" - mondta a 183 centis, 1979. március 14-én, Versailles-ban született csatár, aki 28-szor szerepelt a válogatottban, s ezeken a meccseken összesen hat gólt szerzett.

Klubpályafutását a Paris Saint-Germainben kezdte, 1994 augusztus 1-től 1997. február 22-ig a csapat tanonca volt, tízszer szerepelt ez idő alatt az első csapatban. Ekkor - nem egészen 18 évesen - az Arsenalhoz szerződött, félmillió fontért. A londoniaknál 50 ligameccsen 23 gólt szerzett, mielőtt 1999. augusztus 2-án 23 millió fontért, akkor spanyol rekordösszegért a Real Madridhoz igazolt. Ám ott 2000. július 1-ig 19 bajnoki mérkőzésen mindössze kétszer talált a hálóba. Madridból két évre visszatért a PSG-be, ahol két év leforgása alatt 39 bajnokin 10 gól volt a termése. A "bolygó francia" közben kölcsönjátékosként öt hónapot futballozott Liverpoolban is, de ott sem váltotta meg a világot: 13 bajnoki, 4 gól. Jelenlegi állomáshelyére, a Manchester Cityhez 2002. június hetedikén igazolt, immár "csak" 13 millió fontért. Itt 27 Premier League-meccsen 11-szer talált az ellenfelek kapujába.

Ch. Gáll András