Vágólapra másolva!
A magyar érdekeltségű együttesek felemásan szerepeltek az UEFA-kupa nyolcaddöntőinek visszavágóin, Buzsáky Ákos a Portóval éppen Kabát Péter klubja, a Denizlispor ellen jutott tovább, a Király Gáborral és Dárdai Pállal felálló Hertha viszont kiesett a Boavista otthonában. Ráadásul botrányos meccsen, s az indulatokból a magyar futballistáknak is kijutott.

A német Hertha magabiztosan érkezett Portóba, ám elsősorban nem az eredmény (Berlinben csak 3-2-re győztek Dárdaiék), hanem a két csapat között az Olimpiai stadionban tapasztalt különbség miatt. Az egy héttel ezelőtti mérkőzésen a Hertha komoly fölényben játszott a portugálok ellen, utóbbiak azonban két szerencsés találattal életben tartották továbbjutási esélyeiket.

A visszavágó 85. percében aztán a Boavista Avalós fejesgóljával ki is harcolta a negyeddöntőbe kerülést, ám ekkor már nem volt a pályán a kiállított Dárdai. Király viszont igen, sőt, kiszaladt a mezőnybe is, tumultuózus jelenetek következtek: a kapus földre került, akárcsak az egyik széldzsekis portói vezető. A játékvezetőnek közel két percébe telt, míg rendet teremtett a gyepen, a nem hétköznapi esetről és a mérkőzésről Király Gábort kérdeztük.

Dárdai: Lefutballoztuk a Boavistát/sport/magyarfoci/20030221dardai.html

"A botrány akkor pattant ki, amikor a vezető gól után játékostársam, Roberto Pinto gyorsan felkapta a labdát, hogy minél előbb felálljunk középkezdéshez, ám a hazaiak kapusa, kiszakadva az ünneplők gyűrűjéből, kirúgta azt a hóna alól, majd a lelátóra küldte időhúzás céljából" - mondta Király. "Ezt a sportszerűtlen pimaszságot nem viseltük el, magam is ezért rohantam át a másik térfélre, ahol egy dzsekiben a pályára rohanó kopasz portugál, megeshet, éppen a gyúrójuk, a földre lökött. Válaszként el akartam kapni a kabátja ujját, de időközben ő is a gyepre került. Lassan állt helyre a rend, s mi tagadás, mi is nehezen nyugodtunk meg, mert a portugálok szemében már-már gyűlöletet lehetett felfedezni, s ez azért nagyon távol áll a sporttól."

- Az UEFA-kupából történt kiesés a bajnokikon is visszavetheti a csapatot?
- Nem hiszem. A lefújást követően nagyon elkeseredtünk, ám amikor fél óra elteltével kimentünk a pályára regeneráló futásra, a szurkolóink még a lelátón voltak, s vastapssal fogadtak bennünket. Elismerték a küzdőszellemünket, a helytállásunkat, s ettől mindannyian lehiggadtunk. Ettől függetlenül vallom, még egyszer nem lesz ilyen jó esélyünk a legjobb nyolc közé kerülni nemzetközi kupában. Viszont az is tény, abszolút profi társaság a miénk, s immáron a következő bajnoki mérkőzésre koncentrálunk, igyekszünk elfelejteni ezt a portói estét.

- Dárdai kiállítását mennyiben érzi jogosnak?
- Elhamarkodott ítélet volt. Az első esetnél nem történt sárga lapot érdemlő szabálytalanság, a másiknál jogos volt a figyelmeztetés, ám annál az ütközésnél sem lehetett szándékosságot felfedezni.

- Mekkora jelentőséget tulajdonít saját teljesítményének?
- Ez számomra teljesen másodlagos kérdés. Az én teljesítményemet is mindenekelőtt az eredmények minősítik, ezért a kiesés miatt magamtól is formajavulást várok.

Bánki József