Vágólapra másolva!
A Middlesbrough FC a kilencvenes években többször is a nemzetközi porondon ismert, neves focisták igazolásával próbált sikereket elérni a Premier League-ben, ám a klubnak az esetek többségében nem volt szerencséje ezekkel a játékosokkal. A jelenlegi pontvadászat előtt a Boro a jól megszokott receptet követte a játékospiacon, és bár eleinte úgy tűnt, hogy a dolog megint kudarcot vall, az utóbbi hetek eseményei biztatóak lehetnek a drukkerek számára.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Amikor az egyesület 1994-ben feljutott a Premier League-be, akkor nem kis meglepetést keltett azzal, hogy az akkoriban beindult hullámot kihasználva igyekezett neves külföldi játékosokat igazolni. Ennek a trendnek megfelelően került a klubhoz a brazil Branco, Emerson és Juninho, akik közül azonban csupán az apró termetű középpályással lehettek elégedettek a szurkolók, a másik két játékos csalódást okozott. A következő idényben Fabrizio Ravanelli érkezett, ám az olasz csatár hiába ontotta a gólokat, és a klub hiába jutott be a ligakupa és az FA-kupa döntőjébe is, a végeredmény végül a kiesés lett.
Úgy látszik azonban, hogy a vezetőség nem tanult a dologból, mert amikor a Boro újabb egy év elteltével megint felkerült a legjobbak közé, akkor újfent "nagy igazolásokkal" akarták megerősíteni a csapatot. A gárda ugyan azóta folyamatosan a Premier League tagja, de a kilencedik helynél egyszer sem tudott előrébb végezni, pedig olyan labdarúgók kergették a színeiben a labdát, mint Marco Branca, Paul Gascoigne, Christian Ziege vagy Alen Boksic.

Az előző szezonban megszerzett 12. pozíciót követően Steve McClaren mester szerette volna, ha végre előrébb lép a csapat, és ennek érdekében megint a külföldi piacon nézett szét. Bizonyos szempontból nem kis bravúr, hogy három olyan focistát sikerült megszereznie, akik meglehetősen keresettek voltak, és több neves egyesület is bejelentkezett értük. Az olasz Massimo Maccaronéért 8,15 millió fontot fizetett a Boro, ami új klubrekordot jelentette, a kameruni válogatott Geremi Ndjitapot egy szezon erejéig kölcsönbe kapták meg a Real Madridtól (a focista korábban a Chelsea FC ajánlatát elutasította), és végül a legnagyobb húzás: sikerült visszacsábítani a szurkolók legnagyobb kedvencét, Juninho Paulistát, akinél népszerűbb futballista még nem lépett pályára a Riverside Stadiumban.

A Premiership állása/sport/focivilag/20030315apremiership.html

A felkészülési időszak alatt tehát mindenki bizakodó volt, ám mindössze egy előkészületi mérkőzésnek kellett eltelnie ahhoz, hogy mindez megváltozzon. Juninho ugyanis rögtön az első edzőmeccsen térdszalagszakadást szenvedett, és ezzel eldőlt, hogy fél évig nem játszhat. A bajnokság ennek ellenére nem kezdődött rosszul a csapat számára, a másik két sztárigazolás megfelelően teljesített: Geremi kiválóan futballozott, Maccarone pedig a második fordulóban, első hazai találkozóján két gólt szerzett a Fulham FC ellen, és a későbbiekben is jól ment neki a játék, nyolc mérkőzés alatt öt találatot ért el.

Később azonban már korántsem volt ilyen jó formában: a nyolcadik játéknapot követően képtelen volt a hálóba találni. A trénernek, Steve McClarennek december végén fogyott el a türelme: a Chelsea FC elleni bajnokin már a szünetben lecserélte a csatárt, aki az ezt követő három találkozón csak a kispadon kapott helyet, egyszer be sem állt, két alkalommal pedig csak az utolsó percekben cserélték be. Maccarone azonban természetesen elégedetlen volt azzal, hogy csak a cserék között számítanak rá, és kijelentette: hamarosan elhagyhatja a klubot. A csatár ügynöke, Paolo Fabbri valamivel reálisabban látta védence lehetőségeit. "Az olasz klubok képviselőivel rendszeresen tárgyalok, és bár természetesen szemmel tartják Maccaronét, nem hiszem, hogy jelenleg komolyan érdekelné őket a csatár. Massimo küzdeni fog a kezdő tizenegybe kerülésért" - jelentette ki a menedzser. Erre szüksége is volt, hiszen a téli átigazolási időszakban a Boro három focistát is szerződtetett, akik közül ketten is csatárok voltak: Michael Ricketts a Bolton Wandererstől érkezett, míg Malcolm Christie (a védő Chris Riggott-tal együtt 4,5 millió fontért) a másodosztályú Derby Countytól jött.

A legnagyobb változás a keretben a télen azonban nem ez volt, hanem az, hogy Juninho végre felépült, és játékra jelentkezett. A brazil középpályás hihetetlen népszerűségét jól jelzi, hogy amikor első alkalommal pályára léphetett a tartalékcsapatban, akkor a mérkőzést a nagy érdeklődés miatt be kellett vinni a Riverside Stadiumba, és az összecsapásra húszezren voltak kíváncsiak! Juninho ezt követően az Everton FC ellen már ott volt a kispadon, és miután a szünetben becserélték, ő szerezte a csapat egyenlítő találatát. A következő két találkozón már a kezdők között kapott helyet, és a Boro mind a Newcastle United, mind a Leeds United ellen győzni tudott - utóbbi találkozón a csapat góljait a három legnagyobb sztár, azaz Maccarone, Juninho és Geremi szerezték. A kameruni focista egyébként már hét találatnál jár, amivel Maccaronéval holtversenyben vezeti a házi góllövőlistát, nem csoda, hogy McClaren a nyáron szeretné végleg leigazolni a Real Madridtól. Lehet, hogy a sztárok ezúttal szerencsét hoznak a Middlesbrough-nak?