Vágólapra másolva!
A Newcastle United mestere, Bobby Robson a Premier League, de talán egész Európa legidősebb szakvezetője. A tréner februárban ünnepelte hetvenedik születésnapját, de fiatalokat meghazudtoló energiával dolgozik, és igazi élcsapattá tette a Szarkákat. Ráadásul mindezt fiatal tehetségek szerződtetésével és csapata építésével tette meg, és a folyamat legújabb lépéseként a minap szerződtette a másodosztályú Ipswich Town utánpótlás-válogatott középpályását, Darren Ambrose-t.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A Newcastle United játékoskerete tele van fiatal focistákkal, akik még pályafutásuk csúcsa előtt állnak, és többségüket Bobby Robson vitte a csapathoz, vagy hívta fel a felnőttek közé a tartalékok közül. Ha végigtekintjük, hogy a veterán szakvezető vezérlete alatt milyen focisták érkeztek az egyesülethez, akkor világosan látható, hogy Robson elsősorban a fiatalokra szeret építeni.

A tréner az 1999-2000-es idény közben érkezett a klubhoz, Ruud Gullitot váltva a kispadon, és első igazolása az akkor 21 esztendős Kieron Dyer volt, aki az Ipswich Townból érkezett - abból az egyesületből, ahol Robson egykoron edzői pályafutásának első sikereit érte el. A 2000-es esztendő az új szerzemények szempontjából nem sikerült valami jól, az akkor igazoltak közül Carl Cort, Clarence Acuna és Wayne Quinn sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a szintén ekkor érkező Lomana Tresor Lua-Lua (aki szerződtetésekor húszesztendős volt) viszont manapság már egyre több lehetőséget kap. 2001-ben Robson olyan focistákat igazolt, mint Olivier Bernard, Andy O'Brien vagy Craig Bellamy, akiket egyaránt 21 évesen szerződtettek, és mára mindannyian alapemberei lettek a csapatnak.

A Premiership állása/sport/focivilag/20030322apremiership.html

Az előző esztendőben az akkor mindössze 19 esztendős Jermaine Jenas és Hugo Viana volt a legnagyobb fogás, de a náluk egy évvel idősebb Titus Bramble is 2002-ben érkezett a Szarkákhoz. Idán januárban a már válogatott Jonathan Woodgate megszerzése okozott szenzációt, a védő nemrégen töltötte be 23. életévét. Látható tehát, hogy Robson szinte csak és kizárólag olyan futballistákat szerződtetett, akik húszas éveiknek elején járnak, vagy még annál is fiatalabbak - ennek köszönhetően pedig a Newcastle az egyik legfiatalabb európai élcsapat lett, talán csak az Ajax dicsekedhet fiatalabb együttessel. A Premiershipben pályára lépett mezőnyjátékosok átlagéletkora a Szarkáknál 24,25 év - és ebben benne van a 30 esztendős Robby Elliott és a 26 éves Carl Cort, akik csak egy meccsen szerepeltek, vagyis nem nevezhetők meghatározó játékosnak, az átlagot viszont igencsak lerontják. Összehasonlításképpen: a Manchester Unitednél ugyanez a szám 26,08, az Arsenalnál pedig 28,55.

Ez az átlagéletkor Ambrose szerződtetésével tovább csökkenhet, hiszen a fiatal középpályás február még csak a 19. életévét töltötte be. A tizenéves focista ebben a szezonban az Ipswich Town egyik legjobbja volt a másodosztályban, 29 mérkőzésen nyolc gólt ért el, míg az UEFA-kupában négy találkozón egyszer volt eredményes. Mindennek köszönhetően a minap meghívót kapott az U21-es válogatottba - a többi korosztályos csapatban már rengeteget szerepelt. Az Ipswich persze legszívesebben megtartotta volna a tehetséges játékost, ám a klub katasztrofális anyagi helyzetben van, csődeljárás fenyegeti, és így kénytelen megválni legjobbjaitól: az izlandi Herman Hreidarsson a Portsmouth-hoz, a csapatkapitány és ír válogatott Matt Holland pedig a Charlton Athletichez szerződhet, Ambrose pedig már biztosan a Newcastle-é, mégpedig közel egymillió fontért. Érdekesség, hogy ő már a harmadik fiatal Ipswich-játékos, akit Bobby Robsonnak sikerült elcsábítania a Newcastle-hoz: 1999-ben Kieron Dyer, tavaly pedig Titus Bramble tette meg ugyanezt az utat.