Társoldalunk:

Kikapott a svédektől a magyar futballválogatott

A magyar utánpótlás labdarúgó-válogatott többek között Szabics Imre négy góljának köszönhetően fölényes győzelmet aratott a Svédország elleni budapesti Eb-selejtezőn, így Róth Antal együttesének maradt esélye a csoportból való továbbjutásra. A lelkesen, ám sok hibával játszó Gellei-csapat számára sincs minden veszve azután, hogy 2-1-re kikapott a favorittól, persze így már sokkal rögösebb az út Portugáliába.

Forrás: MTI
Urbánnak néha meggyűlt a baja az arsenalos Ljungberggel
Fotó: MTI
Labdarúgó Európa-bajnoki selejtező:
4. csoport:
Magyarország - Svédország 1-2 (0-1)
Puskás Ferenc-stadion, 29 ezer néző
vezette: Lucilio Cardoso Cortez Bastia (portugál)
Magyarország: Király - Urbán (Bodnár, 61.), Dragóner, Juhár - Fehér Cs., Lipcsei, Lisztes (Böőr, 81.), Dárdai, Lőw - Tököli (Sebők J., 68), Kenesei
Svédország: Isaksson - Lucic, Mellberg, M. Svensson, Edman - A. Andersson, Mjällby, A. Svensson (Kallström, 61.), Ljungberg - H. Larsson, Allbäck (Jonson, 91.)
gól: Allbäck (34., 66.), illetve Lisztes (65.)
sárga lap: Sebők (75.), illetve Mjällby (42.), A. Svensson (53.), M. Svensson (69.), Kallström (91.), Ljungberg (94.)

A mérkőzés előtt a szurkolók és a régi játékostársak köszöntötték a 76 éves Puskás Ferencet, a meccsnek otthont adó stadion névadóját. Az Aranycsapat legendás csatára - aki nem vett részt az ünnepségen - egy 76-os számú mezt kapott, amelyet egykori társai, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő vettek át.

A múlt jeles képviselői mellett a jövő reménységei is pályára léptek, a drukkerek nagy tapssal köszöntötték a tizenhét éven aluli játékosokból álló csapatot, amely a múlt héten harcolta ki a májusi Európa-bajnoki döntőben való szereplés jogát.

Első félidő

Izzó hangulatban kezdődött a mérkőzés, egyértelműen látszott, hogy mindkét csapat a győzelemre hajt. A 4. percben előbb Lucicot szerelték a tizenhatoson belül védőink, majd az ellentámadásból Tököli futott el a balszélen, ám a svéd hátvédek is a helyükön voltak. Nem sokkal később a középpályás Svensson 20 méterről elvégzett szabadrúgását húzta le könnyedén Király.

Néhány percnyi "üresjárat" után (amikor is két magyar szurkolótábor összecsapása volt a legizgalmasabb momentum) két helyzetet is kihagytak a svédek: a 19. minutumban távoli szabadrúgásból Henrik Larsson lőtt hajszállal a bal oldali magyar kapufa mellé, majd Ljungberg cselezgetett az ötösünknél, Lipcsei tisztázott.

A 27. percben Lisztes a svéd tizenhatos bal oldalánál lőtt kapura, lövése azonban jócskán elkerülte Isaksson kapuját. Három percre rá majdnem megszerezte a magyar válogatott a vezetést: szabadrúgást kaptunk 25 méterre a vendégek kapujától, Kenesei vállalkozott, és parádésan elcsavart, erős lökete a jobb kapufa belső éléről vágódott ki.

A 34. percben megszerezték a svédek a vezetést. Anders Svensson jobb oldali szögletrúgása jól csavarodott középre, Mjällby 8 méterről fejelt, Király elsőre bravúrral védett, ám a kipattanó labdát Allbäck az ötös sarkáról a gólvonalon álló Lisztes talpa alatt a magyar hálóba lőtte (0-1).

Játék
Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!tippelj.hu

A 41. minutumban Anders Svensson 20 méteres szabadrúgása két-három méterrel elkerülte Király kapuját.

Gellei Imre a szünetben elmondta: "Küzdeni fogunk, kijjebb toljuk a védekezésünket, és igyekszünk még több helyzetet kialakítani, mert ez az egy-kettő kevés volt."

Második félidő

A játékrész 3. percében Lisztes futott el a jobb oldalon, pontos beadását Tököli 8 méterről Isaksson kapuja fölé fejelte. Nem sokkal később Lipcsei jobb oldali szöglete a svéd hátvédek közreműködésével a második hullámban érkező Dárdaihoz került, a Hertha légiósa pedig 20 méterről alig lőtt fölé.

Az 55. és a 60. perc között a svédek három ziccert is elpuskáztak. Előbb Urbán hibáját kihasználva Allbäck vezethette egyedül a labdát Királyra, ám a kapufára csavarta a labdát. Egy percre rá Ljungberg helyezett tizenhatról fölé, majd egy kontra után Larsson és Ljungberg forgatta meg a védelmünket, az arsenalos középpályás 10 méterről ismét hibázott.

A svéd rohamokat Lisztes állította meg, mégpedig egy gyönyörű góllal. A frissen beállt Bodnár László volt harcos, és Liszteshez került a labda 22 méterre a vendégek kapujától, a Werder játékosa nem teketóriázott, Isaksson mellett a hosszúba sarokba lőtt (65. perc: 1-1).

Sajnos nem tartott sokáig a magyar (gól)öröm, a középkezdés után Dragóner és társai elbambultak, Allbäck nem: az első gól szerzője tisztán vezette Királyra a labdát, s 12 méterről nem hibázott (66. perc: 1-2).

A 70. perc után két magyar helyzetnek örülhetett a nagyérdemű: előbb Lőw lőtt kitűnően távolról, ám a kapus belepöckölt a léc alá tartó labdába, majd Bodnár 30 méteres bombája suhant el a bal kapufa mellett. A 79. percben Lipcsei jutott szabadrúgáshoz, de 22 méterről fölé nyesett.

Szolid magyar támadási kisérletek után már jócskán a ráadásban, a 95. percben szabadrúgáshoz jutottunk, Bodnár 30 méterről kirúgta a labdát a stadionból.

Forrás: MTI
Dárdai a rábízott feladatot tisztességgel ellátta
Fotó: MTI
Gellei Imre a mérkőzést követően így értékelt: "Nagy becsvággyal küzdött a csapatom, de ellenfelünk jobb helyzetkihasználásával fölénk kerekedett. Az első 20 percet frissebben kezdték a svédek, de ezt követően egyre jobban feljöttünk, Kenesei kapufát is lőtt. A döntő pillanatban a koncentrálással volt gond. Nagyon jó mérkőzést játszottunk, szomorú vagyok, hogy nem sikerült legalább egy pontot megszereznünk. A csapat tudta, hogy fel kell nőnünk a feladathoz, nem mondtunk le az Eb-ről, nem reménytelen a helyzetünk. Egyéni hiba miatt kaptunk Lisztes találata után egy percen belül gólt, pedig stabilizálni akartuk a játékunkat. Tovább kell mennünk a megkezdett úton, mert csak közös erővel érhetjük el célunkat."

Lars Lagerbäck, a svédek szövetségi kapitánya a következőket mondta a meccsről: "Az első félidő olyan volt, ahogy elképzeltem. A magyarok eredményesen védekeztek, s nekünk nem jutott lehetőség a kibontakozásra. A szünet után aztán megváltozott a játék képe, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, s a nagy rohanásból mi kerültünk ki győztesen. A kemény mérkőzésen, úgy érzem, megérdemelten nyertünk."

A csoport másik meccsén:
Lengyelország - San Marino 5-0 (2-0)
gól: Szymkowiak (4.), Kosowski (27.), Kuzba (55., 90.), Karwan (82.)
A lengyelek összeállítása: Dudek - Burkhardt, Zielinski, Sznaucner - Kosowski, Bak (Wasilewski, 63.), Szymkowiak, Zajac (Karwan, 46.), Zurawski - Kuzba, Olisadebe (Krzynowek 40.).

A lengyelek győzelmükkel átvették a vezetést, hét pontjuk van, akárcsak a letteknek. Nekünk öt, mint a svédeknek, nekik egy mérkőzéssel kevesebből.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK