Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államokban már évtizedek óta próbálkoznak a labdarúgás meghonosításával, egyelőre kevés sikerrel. A hetvenes években világsztárok igyekeztek népszerűsíteni a sportágat, de a dolog a nyolcvanas évek végére kifulladt, és eddig az 1996-ban életre hozott MLS-nek sem volt túl sok sikere. A hét végén kezdődő, hetedik szezont azonban hatalmas várakozás előzi meg, elsősorban a válogatott remek világbajnoki szereplése miatt, és az illetékesek úgy vélik, hogy ez az esztendő meghozhatja a nagy áttörést.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Hét évvel ezelőtt tíz együttes indult el a profi futballbajnokságban, a Major League Soccerben (MLS), és most is ugyanennyi csapat vetélkedik majd az elsőségért, igaz, menet közben három évig egytucatnyi klub versengett az aranyért.

Amerikai szokás szerint a résztvevőket területi alapon osztják két csoportba, a keleti és a nyugati konferenciában is hat-hat gárda szerepel, azonban ellentétben az előző évvel, nem az összesített tabella alapján kerülnek be a rájátszásba a csapatok, hanem mindkét csoportból az első öt indulhat majd a playoffban, vagyis az alapszakasz végén csupán egy-egy gárda búcsúzik majd a további küzdelmektől.

Nem ez az egyetlen változás a kiírásban: a sportág európai szokásainak megfelelően az egyenes kiesés szakaszban nem két nyert mérkőzésig tart majd a küzdelem, hanem a kupaszisztémának megfelelően két meccs dönt a továbbjutásról, és az idegenben rúgott gólok duplán számítanak majd, akárcsak az öreg kontinensen.

A finálé pedig csupán egy mérkőzés lesz: ezt a találkozót november 23-án játsszák majd a Los Angeles Galaxy vadiúj stadionjában, a Home Depot Centerben, amelyet júniusban adnak át. Ez lesz egyébként a második olyan aréna az USA-ban, amelyet kifejezetten a futball kedvéért építettek, és nem kell osztoznia más "major" sportágakkal, mint a baseball vagy az amerikaifoci. Következzék egy kis esélylatolgatás, sorban véve a résztvevő 12 együttest.