Vágólapra másolva!
Már alig beszél bárki is a magyar válogatott két héttel ezelőtti, a svédek elleni Eb-selejtezőn elszenvedett 2-1-es vereségéről, hiszen már a bajnokság felé fordult a közvélemény figyelme, ám ennyi idő távlatából is bátran kijelenthető: Lőw Zsolt az utóbbi időben rengeteget fejlődött. A Bundesligában szereplő Cottbus védőjével - a válogatott skandinávok elleni fellépését is érintve - az utóbbi hónapokban mutatott produkciójáról és terveiről beszélgettünk.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

- Minek köszönhető az utóbbi hónapokban tapasztalt látványos formajavulása?
- Én nem érzem olyan látványosnak az előrelépést, igaz, az azért engem is meglepett, hogy amit korábban csak a magyar pályákon mertem megcsinálni, azt már a Bundesligában és a nemzetközi fellépéseken is bátran elvállalom. Önbizalomban tehát feltétlenül fejlődtem, ám korántsem vagyok elégedett magammal, még rengeteget kell fejlődnöm, ha a profi focivilágban érvényesülni akarok.

- Egyetért azzal, hogy idegenben a zárt, biztonságos védekezésünk miatt eredményesebb a válogatott, míg idehaza a nyílt játék okozza a kudarcokat?
- Igen, megeshet, persze ennek pszichés okai is vannak. Csak éppen nehéz erről beszélni, mivel a magyar szurkolótábor csodálatos, mégis azt kell mondanom, a magyarországi közeg picit ellenséges a futballistákkal. Ezt kivétel nélkül mindannyian érezzük a bőrünkön, ezért még a külföldön, nagy csatákban edződött játékosokat is foglalkoztatja a sajtó és a közvélemény reagálása. Azonban gyorsan hozzátenném, Chorzówban fenomenális, felejthetetlen élmény volt számunkra, amikor elromlott a magnó, majd három-négyezer magyar szurkoló énekelte a himnuszunkat. Sokat köszönhettünk a közönségünknek a lengyelországi pontszerzésben, mint ahogy a svédek ellen is pompás hangulatot varázsoltak a stadionba.

- A svédek elleni 1-2 után felmerült az öltözőben, hogy esetleg elúszott a továbbjutás?
- Ellenkezőleg. Még semmi sincs veszve. A svédek ellen sem játszottunk rosszul, egyszerűn muszáj volt kinyílnunk, mert futottunk az eredmény után. Viszont újfent bebizonyítottuk, ez a magyar csapat már bárhol, bárki ellen egyenlő eséllyel lép pályára. Emlékszem, másfél éve még aláírtuk volna a svéd meccs előtt, csak ne kapjunk sok gólt. Ez ma már fel sem merül bennünk, hanem mindenkor a győzelemben gondolkodunk.

- Igaz, hogy több neves profiklub, többek között a Hertha is szívesen szerződtetné nyártól?
- Na, ez az, amiről nem szívesen beszélek. A lapok ugyan előszeretettel írnak meg félinformációkat is, amennyiben pedig mégsem jön össze a klubcsere, a szurkolók már nem a féligazságra, hanem a hoppon maradt futballistára emlékeznek, s jó, ha nem röhögik ki. Azért kár lenne tagadnom, felvillanyoz a klubok érdeklődése, de maradjunk annyiban, a kérőnek ki kell vásárolnia a Cottbusból, ahová 2005-ig érvényes szerződés köt. Csak halkan jegyzem meg, esetemben a magyarországihoz képest horribilis, külföldi viszonylatban viszont szolid összegről van szó.

Bánki József