Vágólapra másolva!
Gianfranco Zolának, a Chelsea lassan 37 éves olasz csatárának a nyáron lejár a korábban már két évvel meghosszabbított szerződése, ám olyan jól megy neki a foci, hogy nem akarják elengedni a Stamford Bridge-ről. Ő azonban attól teszi függővé az újabb hosszabbítást, hogy mit szól hozzá a felesége, Franca, valamint a gyerekek. Zoláék ugyanis szardíniai kultúr- és nyelvi környezetben szeretnék felnevelni gyermekeiket.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Zola négy hónappal a harmincadik születésnapja után, 1996 novemberében került a londoni klubhoz, 35 olasz válogatottsággal, ezeken a meccseken szerzett 7 góllal, valamint a Napolinál és a Parmánál aratott zajos sikerekkel a háta mögött. Viallival éveken át remek csatárkettőst alkotott a Stamford Bridge-en, aztán Hasselbainkkel és Gudjohnsennel is megtalálta az összhangot. Eddig 288 hivatalos (bajnoki, FA-kupa, ligakupa, UEFA- és KEK) meccsen 79 gólt szerzett a Chelsea-ben, a legfontosabbat 1998. május 13-án, Stockholmban, a VfB Stuttgart elleni Kupagyőztesek Európa Kupája-döntőn. A 70. percben állt be csereként, s röviddel azután Dennis Wise labdájával kiugrott, s bevágta a találkozó egyetlen, kupagyőzelmet jelentő gólját.

Úgy volt, hogy a 2002/2003-as évadban már csak csere lesz Hasselbaink, Grönkjaer és Gudjohnsen mögött, ám Ranieri mester képtelen kihagyni a kezdő tizenegyből, olyan jól játszik a veterán. Hogy mást ne említsünk, eddig 15 gólt szerzett, olyan sokat, mint egyetlen londoni idényében sem. Ennek köszönhetően felkerült arra a szűkített, hatos listára, amelyről a profijátékosok szövetsége a szezon legjobb külföldi labdarúgóját választja ki.

Szurkolókat tiltottak ki a Stamford Bridge-ről/sport/focivilag/20030411szurkolokat.htmlA Chelsea csatára eljátszotta a pénzét/sport/focivilag/20030113achelsea.htmlA Premiership állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20030418apremiership.html

Az olienai születésű Zola azonban nagyon vágyik Szardínia után, miként felesége és gyermekei is. Igaz ugyan, hogy London mellett Olienában is van egy háza a családnak, de a gyerekek már iskolába járnak, s a családfő szerint roppant fontos az, hogy az olasz nyelvet otthonukban sajátítsák el.

"A pénz nem játszik szerepet, bármekkora fizetést is kínálnak, nem az fog dönteni, hanem az, hogy mit mond a feleségem" - mondja Zola, aki minden bizonnyal bevonul az angol futball történetébe, mint a legnagyobb hatást kifejtő külföldi labdarúgók egyike. A két legemlékezetesebb név a második világháborús német hadifogolyból lett Manchester City-legenda, Bert Trautmann, aki több mint ötszáz ligameccsen védte a City hálóját, a másik pedig természetesen Peter Schmeichel, a másik manchesteri klub, a United nem kevésbé legendás kapusa, megannyi bajnoki cím és az 1999-es BL-diadal hőse, aki több mint 300 ligameccsen védett.

Ch. Gáll András