Vágólapra másolva!

A "hirtelen halálnak" is nevezett eddigi szabály értelmében, amennyiben a rendes játékidő után döntetlen volt az eredmény, a hosszabbításban az első gólt elérő csapat győzött. Az ezüstgólnál a következő szisztéma lép életbe: ha a ráadás első 15 percében születik találat, a játékrészt még befejezik, egyenlő állás esetén azonban folytatódik a meccs, és ugyanez vonatkozik a második 15 percre is. Ha 120 perc után is döntetlen az állás, akkor továbbra is a 11-esek döntenek.

Az UEFA szerint az új rendszer igazságosabb a réginél, és így a szurkolói rendbontásoknak is elejét lehet venni. Sok esetben ugyanis az aranygól pillanatában a nézők azonnal berohantak a pályára.

A "hirtelen halált" az 1996-os angliai Európa-bajnokságon vezették be. Az első ilyen találat Oliver Bierhoff nevéhez fűződik, aki a döntő hosszabbításában, a 95. percben lőtt a hálóba, ezzel Németország szerezte meg az aranyérmet Csehország ellen. A 2000-es, holland-belga közös rendezésű kontinenstorna fináléja szintén így dőlt el: David Trezeguet 103. percben esett találatával nyertek a franciák az olaszok ellen. A későbbi győztes válogatott az elődöntőben is aranygóllal diadalmaskodott: Zinedine Zidane 11-esével búcsúztatta Portugáliát.

A május 21-i sevillai UEFA-kupadöntőt a Celtic és a Porto játssza. A BL-fináléra május 28-án Manchesterben az Old Traffordon kerül sor. Az elődöntő párosításai: Real Madrid-Juventus, Milan-Internazionale.

Az ezüstgól-szabály a jövő évi portugáliai Európa-bajnokságon is érvényben lesz.