Vágólapra másolva!
Fabien Barthez, a Manchester United 31 éves kapuvédője - bár szerződéséből még három év hátra van - minden valószínűség szerint visszatér oda, ahonnan 2000 nyarán az Old Traffordba érkezett: a Monaco csapatához. Az 1998-as világbajnokságon és a 2000-es Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett francia válogatott kapusa vasárnap a Tottenham ellen, a White Hart Lane-en már nem is jutott szóhoz, s nyílt titok, hogy Sir Alex Ferguson nem tart igényt játékára.

Barthez - aki élvonalbeli pályafutását 1990-ben Toulouse-ban kezdte, két évvel később a Marseille-be igazolt, majd 1995-től 2000-ig az AS Monaco kapuját védte - be sem került a Tottenham elleni keretbe, Londonban Carroll védett, méghozzá jól.

A tar kapus 2000. május 31-én 7,8 millió fontért került Monacóból a MU-hoz, de nem igazán váltotta meg a világot.

Már tavaly is sokan támadták, főleg a Liverpool és az Arsenal elleni bajnoki meccseken benyelt potyagóljai miatt - persze nem volt könnyű dolga Bartheznek, hiszen olyan elődöt kellett feledtetnie, mint a dán Peter Schmeichelt, minden idők legnagyszerűbb manchesteri kapusát. Az elmúlt hetekben aztán felerősödtek a kritikák, és nem is alaptalanul. Már a Real Madrid elleni első meccsen az ő számlájára írták Figo nehéz szögből csavart gólját, majd Henning Berg is védhető gólt rúgott neki a Blackburn elleni bajnokin.

A Real elleni visszavágón Ronaldo első és harmadik találata szaporította a potyagólok számát, s a legtöbb sajtóvélemény a Barthez és Iker Casillas közötti különbséggel magyarázta a Manchester United kiesését.

Barthezért élénken érdeklődik Didier Deschamps, a Monaco szakvezetője, aki a válogatottban éveken keresztül a kapus játékostársa volt, de szóba jöhet még a Paris SG is. Barthez utódja a MU csapatában minden bizonnyal Paul Robinson, a Leeds United 23 éves, angol válogatott kapusa lesz.

Ch. Gáll András