Vágólapra másolva!

A francia válogatott Makelele a hét végi, Recreativo elleni, 0-0-ra végződött találkozón combizomszakadást szenvedett, így erősen kétséges, hogy felépül a spanyol bajnokságban jelenleg csak harmadik együttes sorsdöntő BL-meccsére. Alfonso del Corral, a spanyol klub orvosa azt mondta, hogy a védekező középpályás - aki decemberben hasonló sérülés miatt két hetet hagyott ki - csak valamiféle "csoda folytán" jöhet rendbe szerdára.

"Szinte lehetetlen" - így válaszolt Alfonso del Corral doktor arra a kérdésre, hogy vajon a BL-címvédő csatára, Ronaldo pályára léphet-e két nap múlva a Juventus ellen. A vádlihúzódással bajlódó aranylabdás úszómedencében végzett edzéseket, ám Vicente Del Bosque edző más támadót kell, hogy játszasson Buffonék ellen.

Két másik aranylabdás, Zinedine Zidane és Luis Figo, valamint a legnépszerűbb madridi csillag, Raúl is kihagyta a Huelva elleni derbit, ám a hátsérülése után immár egészséges francia irányító ott lesz a kedzőben, a portugál szélső ágyéksérülése szépen javul, a vakbélműtéten átesett spanyol csatár szintén játékra jelentkezik.

Del Bosque mindenesetre élete talán legnehezebb feladata előtt áll, teljesen fel kell forgatnia megszokott tizenegyét. A kapuban Casillas, a védelemben Michel Salgado, Hierro, Pavón és Roberto Carlos adott, minthogy Helguera előre kerül a középpályára a sérült Makelele helyére. Jobboldalt Figo, eggyel beljebb Guti, a bal szélen Zidane vagy McManaman. Ha McManaman játszik, akkor Raúl mellett Zidane a másik ék, ha nem, akkor Morientes játéka kerül előtérbe.

A Juventus épp a hét végén hódította el - illetve tartotta meg - olasz bajnoki aranyjelvényét, a scudettót, így nem meglepő, hogy Marcello Lippi szakvezető önbizalommal telve várja a szerdai, torinói csúcsderbit. "Néhány nap alatt csodálatossá tehetjük idei szezonunkat" - mondta szivarral a kezében a jóvágású torinói mester. "Az első akadályt vettük, most már jöhet a manchesteri BL-döntő. Szerintem jobb helyzetben vagyunk, mint a Real, és biztos vagyok benne, hogy a madridiak jobban tartanak a meccstől."

A Juve idei legjobb játékosa, az Aranylabdára is jó eséllyel pályázó cseh Pavel Nedved elmondta: visszafogottan ünnepelték a bajnoki elsőséget, persze nagyon örülnek neki: "Hihetetlenül boldog vagyok. A címvédés sokkal nehezebb, mint egyszer elhódítani az aranyat. Fantasztikus meccs előtt állunk, s mindenképp be akarunk jutni a fináléba, ez minden játékos álma. A stadionunkban telt ház lesz, mindenki mögöttünk áll majd, de mégis, mindenkinek a legtöbbet ki kell magából adnia, ha nyerni akarunk."

Alessio Tacchinardi magabiztos játékával nagyban hozzájárult az Öreg Hölgy 27. bajnoki címéhez. "Minden címről más jut az ember eszébe, s úgy gondolom, bárkinél jobban megérdemeltük idén a scudettót, mert nekünk volt a legjobb védelmünk, mi lőttük a második legtöbb gólt, és csak három meccsen kaptunk ki." - mondta az olasz válogatott védekező középpályása.

A világ egyik legjobb hátvédje, Lilian Thuram így értékelt: "Mi akartuk a legjobban a győzelmet, éhesebbek voltunk kihívóinknál." A Perugia ellen pihenő francia sztárjátékos szerint a csapatszellem és az egyéni képesességek is a Juve sikere mellett szóltak: "Olaszországban nagyon nehéz egymás után kétszer elhódítani az aranyat, ez valamit azért megmutat céltudatosságunkból. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen erős a keretünk, játékosaink felkészültek bármilyen csatát megnyerni. Ráadásul olyan sztárfocistáink vannak, mint Nedved, Del Piero vagy Trezeguet. Ők bármikor eldönthetnek egy-egy meccset, talán így lesz ez szerdán, a Real Madrid ellen is."

A teljesség kedvéért: a Juventusban sárga lapok miatt nem játszhat a védő Mark Iuliano és Ciro Ferrara, visszatért viszont három alapember, a holland Davids, Tacchinardi és a védelem "vezére", az uruguayi Paolo Montero.

Juha Pál