Vágólapra másolva!
Hiába, ilyen a profi mentalitás. Miközben nálunk egy-egy bakin napokig rágódnak a játékosok, addig külföldön már az ominózus mérkőzés után a következő fellépés jár a labdarúgók fejében. Így történt ez Király Gábor esetében is, mert bár a Hertha  magyar kapusa a Bayern Münchentől elszenvedett 6-3-as vereséget követően kíméletlen önkritikával beszélt a bekapott találatokról, később azonban már a wolfsburgi bajnokira koncentrált.

"Közvetlenül a meccs után is azt mondtam, és ez a véleményem most is: ennyi hibát egy meccsen még sohasem követtem el pályafutásom során" - kezdte a magyar válogatott kapusa, akit kedden két edzés között értünk utol Berlinben. "Mondhatnám úgy is, hat hibát követtem el, amit a Bayern játékosai hatszor büntettek meg."

- Nem túlzott önkritika, hogy mind a hat vendégtalálatban vétkesnek érzi magát?
- Noha a csapattársaim és a szakmai stáb szerint sem mind a hat találat az enyém, ám fél napot a bekapott gólok elemzésével töltöttem, ezért is merem felvállalni a bakikat.

- Huub Stevens edzőtől kapott kritikát?
- Egyáltalán nem, sőt nem is értékelte a 90 percet, hiszen errefelé az a szokás, hogy nem hátra-, hanem előretekint mindenki. Most például a hét végi, wolfsburgi fellépésre. Magam is így tettem a már említett elemzést követően. Vasárnaptól már a következő mérkőzésre koncentrálok, jóllehet, az előző meccs tanulságait is levontam magamban.

- Egyetért azzal, hogy a magyar futballközegben is ildomos lenne minél előbb elsajátítani az imént említett optimista mentalitást?
- Én lennék a legboldogabb, ha Magyarországon is ez lenne a jellemző. Sajnos azonban még nem az. Odahaza sokan azt hiszik, a szombatihoz hasonló gyenge produkciók megfogják a játékosokat, ám a német bajnokságban ez nem szokás. Itt gyorsan megtanultam, nem szabad sokat töprengeni a mögöttünk hagyott 90 percen, mert az már különben is történelem, hanem előre kell nézni, ugyanis csak az lehet az előrelépés záloga.

Bánki József