Vágólapra másolva!
Az Austria Wien multimilliomos tulajdonosának, Frank Stronachnak az első lépést sikerült végrehajtania: csapata tíz év után megnyerte az osztrák pontvadászatot. A következő fázis a nemzetközi eredmények elérése lenne, ám lehet, hogy a klubnak a Bajnokok Ligája selejtezőire új edzőt kell keresnie, a német szakvezetőt, Christoph Daumot ugyanis több helyről is csábítják.

A bécsi egyesületek valamelyike utoljára 1996-ban tudott aranyérmet nyerni a sógoroknál, az Austria pedig 1993 óta áhítozott az elsőségre, ám ebben a szezonban végre sikerült megnyernie a bajnokságot az együttesnek.

Mindez persze egyáltalán nem jelentett meglepetést, mert a lila-fehérek már a bajnokság kezdete előtt az első számú favoritnak számítottak, mivel a kétszeres címvédő FC Tirolt anyagi gondjai miatt a harmadik vonalba száműzték, és az Austriával egyetlen klub sem vehette fel a versenyt pénzügyileg. A bécsiek tulajdonosa, Frank Stronach nem titkolt vágya az volt, hogy egy-két éven belül európai élcsapatot csináljon a gárdából, amihez az első lépést a bajnokság megnyerése jelentette.

A multimilliomos üzletember segítségével az egyesület alaposan megerősítette játékoskeretét, és egy nemzetközileg is elismert sztárt is sikerült szereznie a brazil Djalminha személyében. Stronach a kispadra is egy ismert szakembert szeretett volna ültetni, és így hiába vezette a tabellát már Walter Schachner irányítása alatt is a csapat, a népszerű trénert egész egyszerűen menesztették, utódja pedig a német Christophe Daum lett, aki egykoron a Bayer Leverkusennél szerzett hírnevet magának, majd emlékezetes kábítószeres ügye miatt került az újságok címoldalára.

Daum vezérletével az együttes tovább menetelt a bajnokságban, bár Ausztriában meglehetősen sokan nézték szkeptikusan a trénert, hiszen úgy vélték: az Austria játékoskerete annyival jobb a többi csapaténál, hogy kis túlzással bárki ülhetne a kispadon, a csapat akkor is megnyerné a bajnokságot. Ez utóbbiban nem is volt hiba, az Austria fordulókkal a bajnokság vége előtt bebiztosította az aranyérmet, és a klub figyelme a nemzetközi porond felé fordulhat.

Azonban akad egy kis bökkenő: Daum ugyanis egyáltalán nem akarja kipróbálni magát a BL-ben a lila-fehérekkel, hanem szívesebben térne vissza Németországba. A trénert a Schalke 04 menedzsere, Rudi Assauer kereste meg, és a germán sajtó biztosra veszi, hogy Daum lesz a gelsenkircheniek trénere a következő idényben. Maga az érintet meglehetősen titokzatosan nyilatkozott. "A szezon végéig biztosan maradok az Austriánál, de utána mindenképpen tárgyalnunk kell a jövőről, hiszen több kiváló ajánlatot is kaptam. Az elmúlt egy év nagyon fontos fázisa volt a karrieremnek, és rengeteg remek élményt szereztem, ugyanakkor senki sem feledje: az osztrák bajnoknak selejtezőt kell játszania a Bajnokok Ligájába való bekerülésért" - mondta Daum.

Az osztrák bajnokcsapat menedzsere, Peter Svetis menedzsere mindenesetre nem győzte hangsúlyozni: a tréner szerződése 2005-ig szól az Austriánál, és semmilyen kivásárlási záradék vagy klauzula nem szerepel benne. "Itt mindent rá építettünk, és a tanácsai szerint csináltunk. Ráadásul úgy vélem, hogy Daum elég fiatal ahhoz, hogy ráérjen két év múlva is visszatérni a Bundesligába" - jelentette ki a menedzser, ám mindez nem hangzott valami meggyőzően.