Vágólapra másolva!
Szerdán este 20.45-kor Sevillában kezdődik meg a 2002-2003-as szezon UEFA-kupa fináléja, amelybe a skót Celtic FC és a portugál FC Porto jutott be. A döntő apropójából idézzük fel az idei sorozat legérdekesebb eseményeit.

A 2002-2003-as UEFA-kupa szezon tavaly augusztus 15-én kezdődött meg a selejtezőkkel, amelyben két magyar csapat, a Ferencváros és az Újpest is érdekelt volt. A zöldek a ciprusi AEL Limasszolt (Sebők József együttesét) kapták ellenfélül, s az itthoni nyitómérkőzésen Tököli kettő, valamint Gera és Szkukalek egy-egy góljaival 4-0-ra el is páholták a délieket. Az Újpest idegenben, a Feröer-szigeteken kezdett, s talán nem szentségtörés azt mondani, szégyenszemre 2-2-es döntetlenre futotta csak erejéből.

Az augusztus 29-i visszavágón a Fradi okozott csalódást, miután 2-1-re kikapott (!), de az Újpest is csak azzal lehetett elégedett, hogy Horváth Ferenc találatával legyőzte a csupa amatőrből álló feröeri gárdát, s továbbjutott.

Következett az első forduló, amelyből az Újpest már tovább sem tudott lépni, a francia Paris Saint Germain ugyanis kettős győzelemmel (3-0, 1-0) búcsúztatta Szabó András csapatát. Kiesett a Zalaegerszeg is, amely a Bajnokok Ligájából, a Manchester United ellen pottyant a kisebbik sorozatba, ám a Blazevic-féle Dinamo Zagreb tönkrevágta Bozsik Péter együttesét (0-6, 1-3).

Egyetlen bástyaként a Fradi maradt állva, amely a török bajnokság utolsó helyén szerénykedő Kocaelisport 4-0-re verte az Üllői úton, a gólokon Tököli (2), Lipcsei és Dragóner osztozott. Az izmiti visszavágó már nem volt ilyen könnyű, ám Lipcsei találatával itt is sikerült begyűjteni a három pontot. A forduló azonban nem fukarkodott a meglepetésekkel: a Sporting Lisboa és a Chelsea meglepetésre már az első fordulóban búcsúzott. A portugálok a Partizan Beograd otthonában estek ki hosszabbítás után, míg az angol együttes a norvég Viking Stavanger vendégeként szenvedett vereséget. Szintén meglepő a Rangers búcsúja is - a cseh Zizkov ütötte ki a skótokat.

A második fordulóban a német Stuttgart került a Fradi útjába, s a hazai pályán elért 0-0-s döntetlen még a Bundesliga-csapat számára volt hízelgő. Ám ami nem sikerült az Üllői úton, bejött Stuttgartban: a VfB Amanatidisz és Meira góljaival 2-0-ra nyert. Az ősz végére ismét elfogytak a magyar kupacsapatok...

A harmadik fordulóban búcsúzott a Szabics Imrével felálló Sturm, amely a Lazióval szemben pottyant ki, de nem élte meg a tavaszt a PSG, az angol Fulham és a Leeds, valamint a spanyol Celta Vigo sem. A negyedik körben, immáron 2003 tavaszán kiestek az utolsó német csapatok a Hertha és a Stuttgart is, de az Auxerre búcsújával francia együttes sem maradt.

A negyeddöntő legnagyobb meglepetéseként a Celtic kiütötte a Liverpoolt, majd az elődöntőben 2-1-es összesítéssel lebirkózta a portugál Boavistát is. A Porto a legjobb nyolc között hosszabbításban gyűrte le a Panathinaikoszt, az elődöntőben viszont jóval könnyebb dolga volt Costinháéknak, a Lazio ellen 4-1-gyel jutottak a fináléba.