Vágólapra másolva!
Kedden, 20.45-kor kerül sor a labdarúgó olasz kupa fináléjának első mérkőzésére a római Olimpiai-stadionban, ahol a rengeteg sérülttel küzdő Roma a Bajnokok Ligája-döntős Milant fogadja.

Ugyan a bajnoki szezon nem sikerült valami fényesen az Roma együttesének, a bajnoki nyolcadik helyet feledtetheti az olasz kupa fináléjában, ahol a Milan ellen jószerével a presztízs lesz már a tét számára. A Milan ugyanis már kvalifikálta magát a jövő évi Bajnokok Ligája-sorozatra, így a fővárosi együttes vereség esetén is jogot szerez az UEFA-kupa indulásra.

Márpedig pénzügyi vonatkozás tekintetében mindennél többet ér a nemzetközi indulás. A Roma persze komolyan gondolja a kétmérkőzéses párharcot, amelynek első felvonására kedden, a Stadio Olimpicóban kerül sor.

A hazaiaknál Francesco Totti és Cafú minden bizonnyal ott lehet a pályán. A csapatkapitány még április 26-án szenvedett izomszakadást, míg a brazil világbajnok március 23-a óta nem lépett pályára tétmeccsen. Nehezíti Fabio Capello gondjait, hogy Francesco Lima térdsérülése nem jött rendbe, míg Vincenzo Montella orrtörést szenvedett a szombati, Chievo elleni bajnokin. Kisebb sérülés miatt Antonioli és Samuel is kihagyta a vasárnapi tréninget, míg az ugyancsak lábadozó Fuser, Marazzina, Zebina triónak különedzést vezényelt a szakvezetés. Ott lesz viszont a kezdőcsapatban Dacourt, akit véglegesen megvett a klub, s ha nem jönnek rendbe a sérültek, akkor De Rossi is a kezdőben kaphat helyet.

A vendégek vélhetően óvatosan játszanak majd, hiszen számukra elsődlegesen a május 28-ai Bajnokok Ligája-finálé a fontos. Carlo Ancelotti a hírek szerint a sérült Chamot és Dida mellett nem számít a kezdőcsapatban Ruí Costára és Sevcsenkóra sem, viszont ott lehet a pályán Brocchi és Dalla Bona. Lehet, ivaldo is megkapja a lehetőséget, noha olyan hírek is felröppentek, hogy a Milan hárommillió fontot fizetne azért a barzil világbajnok középpályásnak, hogy felbonthassák vele élő szerződését.

A Roma legutóbb 1991-ben, míg a Milan huszonhat (!) évvel ezelőtt, azaz 1977-ben hódította el a trófeát.

Az utóbbi tíz év győztesei:
1993: Torino
1994: Sampdoria
1995: Juventus
1996: Fiorentina
1997: Vicenza
1998: Lazio
1999: AC Parma
2000: Lazio
2001: Fiorentina
2002: AC Parma

Az eddigi győztesek:
9: Juventus
7: AS Roma
6: Fiorentina
5: Torino
4: AC Milan, Sampdoria
3: Internazionale, Lazio, Napoli, AC Parma
2: Bologna
1: Atalanta, Genoa, Vado, Venezia, Vicenza.