Társoldalunk:

A Porto nyerte az UEFA-kupát

Fantasztikus hangulatban kezdődött a találkozó, a sevillai Olimpiai-stadion lelátóit teljesen megtöltötték a skót és a portugál együttes szurkolói. Inkább harcos, mint szép focival rukkoltak elő a csapatok az első negyedórában. A füllesztő, 30 fokos hőség ellenére mindkét együttes játékosai sokat futottak, s ezzel együtt sok apró szabálytalanságot követtek el, a belga Valgaeren be is gyűjtött egy sárgát a 8. percben (a portóiak játékmestere, Deco ellen szabálytalankodott). A sérüléséből nemrégen felépülő Costinha lett a "brusztolós" foci első áldozata, a 9. percben le kellett hoznia őt Jose Mourinho vezetőedzőnek.

Az első veszélyes kapuralövés - a 22. percben - a skót-svéd Henrik Larsson nevéhez fűződött, a magyarok elleni Eb-selejtezőn újra válogatott mezbe öltözött kopasz csatár 20 méteres szabadrúgásból bombázott a 99-es mezben védő Vitor Baia ölébe. Az ellentámadás során Capucho hozta helyzetbe Derleit, akinek 10 méteres lövését Douglas fogta.

Hajtós, ám helyzet nélküli negyedóra után Deco vállalkozott a tizenhatos jobb széléről, erős löketét a glasgow-i portás hárította, a skótok kontrája pedig egy veszélyesnek tűnő jobb oldali beadással fejeződött be, amelyről több zöld-fehér játékos is lemaradt. Három perccel a játékrész lefújása előtt újra a brazilból portugál válogatottá lett Deco villant: egy jobb oldali Porto-szögletet Thompson kifejelt, a labda azonban Decóhoz került, aki négy védőt is lefutott, majd 12 méterről tüzelt, Douglas óriási bravúrral, lábbal szögletre mentett.

A félidő ráadásában, a 46. percben góllá érett a portugálok enyhe fölénye. A tizenhatos előterében labdát kapó Deco parádésan pörgetett a balösszekötő helyén érkező Alejnyicsev felé, az orosz középpályás pedig 12-ről kapásból lőtt, Douglas elsőre még védett, a hasáról azonban kipattant a labda, a bámészkodó Celtic-védők között érkező Derlei rácsapott a labdára s közelről a kapuba gurított (0-1)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK