Vágólapra másolva!
A Schalke 04 együttesénél legszívesebben elfelejtenék a jelenlegi szezont, hiszen azok után, hogy a gelsenkicheniek tavaly és tavalyelőtt is megnyerték a német kupát, a csapat most biztosan lecsúszik a nemzetközi kupaszereplést induló helyekről. Egyelőre azonban a következő idény sem ígérkezik jobbnak: az új igazolások névsora ugyan már véglegessé vált, de azt még mindig nem tudni, hogy ki lesz a gárda mestere.

A gelsenkircheniek menedzsere, Rudi Assauer mindig is szerette a kockázatos lépéseket, különben sohasem igazolta volna le a drukkerek által a dortmundi múltja miatt nem igazán kedvelt Andreas Möllert, vagy a német futball egyik legnagyobb fenegyerekének tartott Jörg Böhmét, de tavaly nyárig mindegyik rizikós húzása bejött. Egy évvel ezelőtt azonban túlságosan is nagyot kockáztatott azzal, hogy egy teljesen tapasztalatlan szakembert szerződtetett a kispadra Frank Neubarth személyében, aki korábban csak a Werder Bremen amatőrcsapatánál dolgozott. Az északi mentalitású, rendkívül higgadt, nyugodt vérmérsékletű szakvezetőt a drukkerek nem tudták igazán elfogadni, ráadásul a játékosok előtt sem volt valami nagy tekintélye, és mivel az eredmények is elmaradtak az elmúlt években megszokottól, Neubarthot még a szezon közben menesztették. Utódja az a Marc Wilmots lett, aki a szezon elején még a játékoskeret tagja volt, és a tréner egyik legfőbb "ellensége" volt a focisták között.

A belga labdarúgó azonban már kinevezésekor kijelentette, hogy csak a szezon végéig vállalja a feladatot, mivel a nyártól politikai pályára óhajt lépni hazájában. Belgiumban, és bár Assauer eleinte megpróbálta meggyőzni arról, hogy maradjon a kispadon, később maga a menedzser is belátta, hogy nem ez az igazi megoldás. A Schalke ugyanis Wilmots keze alatt sem szerepel valami jól, sorozatban négy vereséget szenvedett a Bundesligában, márpedig erre utoljára hat évvel ezelőtt volt példa, ráadásul az is biztossá vált, hogy a Királykékek maximum az Intertotó-kupa keretében vehetnek részt a nemzetközi porondon. Azt egyelőre nem tudni, hogy a klub végül nevez-e a sorozatra, de jelenleg sokkal fontosabb kérdés az, hogy ki is ül majd a kispadon a következő idényben.

Assauer szokásához híven több nevet is elhintett a német sajtóban anélkül, hogy bármiféle konkrétumot mondott volna, csupán annyit árult el, hogy egy olyan szakembert keresnek, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik: hiába, Neubarth példája megmutatta, hogy csak ez lehet az üdvözítő út. Mivel a menedzser előszeretettel szerződtet játékosokat Hollandiából, illetve Belgiumból, ráadásul az előző sikeredző, Huub Stevens és a Németalföldről érkezett, így sokan azt gondolták, hogy az új tréner is valamelyik Benelux országból kerül majd ki.

A Feyenoord mesterével, Bert van Merwijkkel fel is vették a kapcsolatot, ám a szakvezető kijelentette, hogy remekül érzi magát Rotterdamban, ráadásul szerződése 2005-ig szól, így ő gyorsan kiesett a pikszisből. A PSV Eindhovennél dolgozó Guus Hiddink is gyorsan nemet mondott, akárcsak az FC Bruges norvég trénere, Trond Sollied, de továbbra sem lehet kizárni, hogy egy holland szakvezetőt szerződtetnek, hiszen pletykaszinten felmerült Louis van Gaal, a NEC Nijmegent irányító John Neeskens, illetve az RKC Waalwijkot vezető Martin Jol neve is. Hármójuk közül azonban csak Van Gaal nevezhető igazán tapasztaltnak, utóbbi két edző eddig csak a holland bajnokságban bizonyított.

Sokáig közszájon forgott Christoph Daum neve is a Schalkéval kapcsolatban, az Austria Wiennel idén bajnoki címet nyert német szakember ráadásul tökéletesen beleillett volna az Assauer által említett feltételekbe, hiszen éveken keresztül dolgozott a Bundesligában. A menedzser több nyilatkozatában is sejtelmesen utalt arra, hogy Daum lehet az új tréner, ám a volt leverkuseni mester a múlt héten véglegesen nemet mondott, sőt, kikérte magának, hogy Assauer tönkretegye az ő renoméját, hiszen neki esze ágában sincsen távozni Bécsből.

Jelöltből azonban így sincsen hiány: szóba került még a svájci FC Baselt a Bajnokok Ligájába vezető Christian Gross, valamint a jelenleg az Athletic Bilbaónál dolgozó Jupp Heynckes is (bár utóbbi egyszer kijelentette, hogy többé nem óhajt a Bundesligában dolgozni), de a legújabb hírek szerint a Schalke Otto Rehhagellel vette fel a kapcsolatot. A veterán szakembert a héten egy gelsenkircheni hotelben Oliver Reck társaságában látták, aki jelenleg a Schalke kapusedzője, korábban pedig éveken keresztül dolgozott Rehhagel keze alatt a Werder Bremennél. A tréner jelenleg a görög válogatottat irányítja, de mivel korábban a Leverkusennel is tárgyalt, nagyon úgy tűnik, hogy szívesen visszatérne a Bundesligába, ráadásul az esseni születésű szakember sohasem tagadta, hogy egykoron a Schalke volt az egyik kedvenc csapata.