Vágólapra másolva!
A portugál bajnokság tradicionális nagycsapatai közül a mostani szezonnal csak az FC Portónál és a Benficánál lehetnek elégedettek: a Sárkányok a bajnokság mellett az UEFA-kupát is megnyerték, a Sasok pedig kvalifikálták magukat a BL-re. Ennél a két egyesület meg is hosszabbították a tréner szerződését, a Sporting Lisboánál és a Boavistánál viszont új szakvezető ül majd a kispadon a következő idényben.

A Sportingnál Bölöni László az előző idényben meglehetősen magasra tette a mércét, hiszen tavaly bajnokságot és kupát is nyert a csapattal, és várni lehetett, hogy ezt a teljesítményt nem fogja tudni megismételni. A lisszaboniaknak a nemzetközi kupában nem volt szerencséjük, hiszen a BL selejtezőjében az Internazionalét kapták meg, így nem jutottak be az első csoportkörbe, az UEFA-kupában pedig rendkívül balszerencsés módon estek ki a szerb Crvena Zvezdával szemben. A bajnokságban is csak lassan jött lendületbe a gárda, ráadásul rendkívül sok sérülés sújtotta, nem is beszélve a tavalyi gólkirály Mario Jardel problémáiról, amelyek miatt a brazil csak árnyéka volt korábbi önmagának. Mindezzel együtt a Sporting még így is harmadik lett a pontvadászatban, de a klub vezetősége úgy ítélte meg, hogy ez túl kevés, és nem hosszabbította meg Bölöni nyáron lejáró szerződését.

A végső megoldás egy Portugáliában jól ismert név lett, hiszen a lisszaboniak új edzőnek Fernando Santost választották meg, aki korábban az FC Portónál szerzett nevet magának, a Sárkányokkal 1999-ben bajnokságot, egy évvel később pedig kupát nyert. Legutóbb a görög Panathinaikosznál dolgozott, de nem sokáig, hiszen négy hónap után, tavaly októberben menesztették. A szakember most nagy bizonyítási vággyal tért vissza hazájába, és bemutatásakor kijelentette: szeretné megnyerni mindegyik versengést, amiben csak elindul a csapattal. Márpedig az a bajnokságot, a kupát és az UEFA-kupát jelenti.

Még gyengébben szerepelt ebben a szezonban a Boavista, amely pedig az elmúlt években rendre ott volt az élmezőnyben, sőt, 2001-ben hatalmas meglepetésre bajnokságot nyert. A Sakkosok ezúttal azonban csak a kilencedik pozíciót szerezték meg a pontvadászatban, igaz, az UEFA-kupában egészen az elődöntőig meneteltek. A sikeredző, az egykori válogatott futballista Jaime Pacheco azonban úgy érezte, hogy itt az ideje a váltásra, és kijelentette, nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését. A tréner öt éve ül a Boavista kispadján, és az egyesület összes utóbbi sikere az ő nevéhez fűződik, nem csoda, hogy a válás a legnagyobb békében történt, az egyesület elnöke, Joao Loureiro például kijelentette: "Ez nem jelenti barátságunk végét. Lehetetlen elfelejteni, hogy Pacheco mennyi mindent tett ezért az egyesületért".

Az új szakember kiléte itt is hamar megvolt, és a portóiak egy olyan embert neveztek ki a kispadra, aki szintén részese volt az elmúlt évek sikereinek, igaz, nem trénerként, hanem játékosként. A vezetőség ugyanis úgy döntött, hogy a következő szezonban a csapat bolíviai középpályása, Erwin "Platini" Sánchez irányítja majd a gárdát. A 32 esztendős futballista 1992-ben csatlakozott a Boavistához, és azóta csak egy idényt töltött távol a klubtól, amikor a Benficában szerepelt. A legutóbbi szezonban térdsérülése miatt csak keveset játszhatott, és a nyáron emiatt kell szerge akasztania futballcipőjét, de a klubtól nem fog elszakadni, hiszen ezentúl ő vezeti majd az edzéseket.