Vágólapra másolva!
Ideje sem volt kibulizni magát a San Marino elleni győzelem után Szabics Imrének, aki ezúttal nem bánta ezt, ugyanis másnap aláírta három éve szóló szerződését a Bundesliga második helyén végzett, így a Bajnokok Ligája főtáblájára került VfB Stuttgarthoz.

- Gondolom, titoktartást kértek öntől a stuttgarti vezetők, amikor megkeresték.
- Igen, de ez az én érdekem is volt, hiszen felesleges lett volna világgá kürtölni, ha valami miatt mégsem jött volna létre a megállapodás. Egyébként már télen megkerestek Stuttgartból, ám a tárgyalások akkor gyorsultak fel, amikor a Nürnberg kiesett a Bundesliga I-ből. A lettek elleni selejtező előtt aztán szinte mindenben megegyeztünk, csupán attól féltek, hogy netán megsérülök.

- Ön nem félt ettől, hiszen egy rossz mozdulat miatt remek szerződéstől eshetett volna el?
- Egy futballista ilyenre sohasem gondolhat. Sőt, éppen a sérüléstől való félsz miatt következhet be a baj. Végig a játékra koncentráltam, csak azt bánom, hogy a válogatottban romlott a kétgólos átlagom. Persze ez csak poén, a lényeg, hogy három győztes meccsen szerepelhettem a nemzeti együttesben.

- Hallott arról, hogy Felix Magath, a VfB trénere nem igazán kedveli a magyar futballistákat, elvégre Frankfurtban Dombival és Stuttgartban Lisztessel sem bánt túl elegánsan?
- Hallottam ezekről az esetekről, mégsem félek, hiszen eddig jó benyomást tett rám az edző, úgy érzem, nincs előítélete a magyar játékosokkal szemben. Egy hónapja együtt vacsoráztam Felix Magathtal, aki szívesen látott volna a csapatában, de egyszerűen akkor már nem mondhattam vissza a Nürnberggel történt megállapodásomat. Szerencsére továbbra sem tágítottak a stuttgartiak, és csütörtöki látogatásom során, amikor aláírtam a szerződésemet, telefonon sikerült beszélnem az éppen nyaraló edzőnkkel, aki örömmel üdvözölt a csapatban, majd viccesen hozzátette, csak akkor jöjjek, ha sokat tudok futni, mert nála ez alapkövetelmény.

- A lakást is kinézte már magának Stuttgartban?
- Édesapámmal és menedzseremmel, Thomas Heinzével megnéztünk két lakást, de egyelőre egyikre sem bólintottam rá, ráérek majd kiválasztani június 26-án, amikor az első edzésre kell jelentkeznem a VfB-nél.

- Az utánpótlás válogatott centereként gondolta volna két hónappal ezelőtt, hogy ilyen meseszerű időszak elé néz, még akkor is, ha közben a Sturm vezetői csúnyán kiebrudalták?
- Édesapámmal éppen arról beszélgettünk Stuttgartban, a szerződés szentesítése után, hogy mennyi minden történt velem ilyen rövid idő alatt. Végül is az utolsó négy válogatott mérkőzésemen kilenc gólt szereztem, ha ide sorolom a svédek ellen lőtt négy találatomat is, mivel igazán azt követően vettek számításba az A válogatottnál. Az elkövetkezendő két hétben végre szülővárosomban, Szegeden pihenhetek, amire nagy szükségem van, hiszen június 26-ától a hírek szerint kőkemény alapozás vár rám Stuttgartban.

Bánki József