Társoldalunk:

A tavasz futballmagyarjai

Az [origo] tavaszi futballmagyar-válogatottjába három külföldön játszó légiós és nyolc itthon focizó magyar játékos került be. Az őszi "All Star-csapatból" mindössze hárman őrizték meg tagságukat, ez a bravúr Fehér Csabának, Illés Bélának és Szabics Imrének sikerült.

Forrás: MTI
Jellemző kép a "bajnoki hajráról"
Forrás: MTI
Rázós szezonon van túl a magyar labdarúgás. A Borsodi Liga legfontosabb kérdésére az utolsó fordulóban kaptuk csak meg a választ, ám izgalmas helyett inkább vérfagyasztónak nevezhetjük a bajnoki hajrát. Az aranyérmet végül roppant nagy bravúrral az MTK hódította el, a nagy előnyt elfecsérlő Ferencváros pedig Debrecen elleni betlije miatt - amelyet a szurkolók enyhén szólva nem tudtak elviselni - csak második lett, igaz, a Magyar Kupában diadalmaskodott. A válogatott viszont jó úton halad, a Gellei-csapat utolsó két meccsét megnyerte, így még van esélye az Európa-bajnoki részvétel kiharcolására.

Babos Gábor (NAC Breda): Egy biztos: jó kapusokban hazánkban nincs hiány, ez a válogatott esetében (is) bebizonyosodott. Amikor Király Gábor, Babos Gábor és Szűcs Lajos ilyen-olyan okok miatt nem tudott Gellei kapitány rendelkezésére állni, lehetőséget kapott a nemzeti tizenegyben sokadik számú Végh Zoltán, s Lettország, valamint San Marino ellen is bizonyított (persze a dán bajnoki címre törő Rabóczki Balázst és a BL-induló Szpartak Moszkvához szerződő Sáfár Szabolcsot is illik megemlíteni mint jó magyar kapust). De visszatérve a futballmagyar kapusához: a holland bajnokság egyik, ha nem a legjobb hálóőreként ismertté vált Babos Gábor idén is remekelt az UEFA-kupa-indulást kiharcoló NAC Bredában, nem véletlen, hogy a Feyenoord még mindig szerződtetni akarja - talán egyszer le is fogja.

Forrás: MTI
Illés idén is megállíthatatlan volt
Forrás: MTI
Dragóner Attila (Ferencváros): Igen sokat rontott a Ferencváros presztízsén az utolsó NB I-es bajnoki, és elsősorban nem azért, mert a Debrecen elleni döntetlennel elbukta az aranyérmet a zöld-fehér klub. A szurkolói verekedés miatt - amikor több játékos, sőt a Debrecen edzője is súlyosan megsérült - Garami József szerint már nem nagyon akarnak az oly népszerűnek tartott FTC-ben focizni hazánk fiai, az éppen Debrecenben játszó Böőr Zoltán ezt például nyíltan ki is jelentette. Talán ezért akarja elhagyni az ezüstérmes gárdát a stabil válogatott Dragóner Attila is, akit Franciaországból és Belgiumból is több klub megkeresett már.

Szekeres Tamás (Debrecen): A hajdúságiak tapasztalt védője nagyban hozzájárult a "vidéki bajnok cím" megszerzéséhez. A Loki szimpatikus csapat benyomását keltette tavasszal, erről persze az MTK szurkolói is mesélni tudnának, hiszen az együttes rendkívüli sportszerűségét az is alátámasztja, hogy azon a bizonyos május 30-ai meccsen, több kulcsjátékost is nélkülözve, a debreceniek mindent beleadtak az Üllői úton.

Tamási Zoltán (Újpest): A lila-fehérek nagy tervekkel vágtak neki az idei évnek, végül azonban csak a negyedik helyen végeztek. A záró játéknapon az Újpest az MTK-t fogadta, a megyeriek pedig tudták: ha nem nyernek, megakadályozzák az ősi rivális bajnoki címét, Illéséket pedig hozzásegítik ahhoz. Kikaptak, a szurkolók pedig kissé félreérhető módon örültek a vereségnek, vagy az MTK aranyérmének, esetleg a Fradi bukásának? Ja, Tamási precíz védőmunkájával és góljaival kitűnt az újpesti csapatból.

Fehér Csaba (NAC Breda): Babos Gábor klubtársa tavasszal sem vett vissza őszi lendületéből, és továbbra is öregbíti Hollandiában a magyar foci hírnevét (példaként: az egykori Feyenoord-csatár Kiprich Józsefre még mindig nagy örömmel emlékeznek vissza a németalföldi drukkerek). A védőként és jobb oldali középpályásként is bevethető válogatott honfitársunk a negyedik helyig vezette a NAC-ot, bár nem mondhatni, hogy épphogy lecsúszott a dobogóról az egyesület, a harmadik Feyenoord ugyanis 28 ponttal előzi meg a bredai kiscsapatot.

Csank János karakán és népszerű figurája a magyar edzői társadalomnak
Forrás: [origo]
Illés Béla (MTK Hungária): A szurkolók körében még mindig népszerű a kérdés: vajon Béla hogyan állta volna meg a helyét külföldön? Erre a kérdésre már soha nem tudjuk meg a választ, az viszont biztos: az immáron 35 esztendős irányítónak Magyarországon nemigen van párja. Most is berámolt 21 gólt az ellenfelek hálójába, csapatával pedig bajnok lett.

Czvitkovics Péter (MTK Hungária): Ő pedig a jövő játékosa, talán Illés utódja az MTK-nál. A kék-fehérek mindig híresek voltak kiváló utánpótlás-képzésükről, erre jó példa Czvitkovics Péter, akit már évekkel ezelőtt, 16 évesen (!) bedobott a mélyvízbe az akkori edző, a holland Henk ten Cate. A most 20 esztendős, U21-es válogatott középpályás kezd beérni, idén jó játékkal vétette észre magát, és négy góllal járult hozzá az MTK első helyéhez.

Schwarz Zoltán (Siófok): Az idei év meglepetéscsapata, egyben a Borsodi Liga erkölcsi győztese az ötödik helyen végzett Siófok volt. Nem túl erős játékoskerettel, és vajmi szegényes anyagi lehetőségekkel vágott neki az idénynek a Balaton-parti gárda, amely nem kis meglepetésre a felsőházba jutott. Csank János vezetőedző - aki azóta már a Videoton szakvezetője - nemrégen még így nyilatkozott a siófoki helyzetről: pénz helyett a győzelmeket számolgatom. A Balaton FC-vé átkeresztelt klub jövője kérdéses, talán NB I-es maradhat a klub, amelyben a tavasszal többször is a hét futballmagyarjai közé beválasztott Schwarz Zoltánon kívül Fülöp Zoltán, Kuttor Attila és Schultz Levente is remekül játszott.

Böőr Zoltán (Debrecen): A Loki rendkívül technikás középpályása persze nem csak arról híres, hogy ki merte mondani: nem kell neki a Fradi. Böőr a "keleti part" legjobb játékosa, egyben Gellei Imre kapitány új felfedezettje, aki még csak 24 esztendős, azaz nem csak Debrecenben, hanem a magyar válogatottban, netán egy külföldi élklubban is szép jövő várhat rá.

Forrás: MTI
Szabics (j) a magyar foci legnagyobb ígérete
Forrás: MTI
Kenesei Krisztián (Zalaegerszeg): A tavaly még bajnok ZTE idén csak a hetedik helyen végzett az NB I-ben, ám mégsem lehetnek teljesen elégedetlenek a zalai drukkerek, no meg a vezetők. Ezt jelzi: Bozsik Pétert nem mozdították el a kispadról. Hogy miért? A Zalaegerszeg Magyarországra hozta, és egyszer meg is verte a Manchester Unitedet, majd noha - épphogy, de - nem jutott be a felsőházba, az alsóházban viszont brillírozott a gárda, 13 pontos előnnyel "nyerte meg" a küzdelmeket. Kenesei pedig 23 találattal megszerezte élete első gólkirályi címét, és a válogatottban is számít rá a szövetségi kapitány.

Szabics Imre (Stuttgart): A 22 esztendős támadó ősszel még a Sturm Grazban és az U21-es válogatottban ontotta a gólokat, majd az osztrákok - mert állítólag sérülten debütált a nagyválogatottban - elküldték a csapattól. Szabics ezalatt a Fradiban edzett, a válogatottban pedig három meccsen négy gólt szerzett, így nem csoda, hogy egy igazi nagycsapat, a Bundesligában ezüstérmet szerző Vfb Stuttgart szerződtette a legígéretesebb magyar tehetséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK