Vágólapra másolva!
Kelet-Európában kevés példa volt arra, hogy nyugati edzőt alkalmazzanak, a legtöbb egyesületnél ugyanis úgy vélték, hogy a profi világból érkezett szakembernek túlságosan is nehéz lenne alkalmazkodni a helyi körülményekhez. Az ukrán Sahtyor Donyecknél azonban éppen ellenkezően gondolkoznak, és azok után, hogy tavaly az olasz Nevio Scalával bajnoki címet és kupát is nyertek, a következő idényben a német Bernd Schustertől várnak valami hasonlót.

A Sahtyor éveken keresztül a Dinamo Kijev árnyékában élt, az ország önállósodását követően szinte csak a fővárosi együttes jelentette az ukrán labdarúgást - 1993 és 2001 között a Dinamo minden bajnoki címet begyűjtött. A donyeckiek azonban feltétlen szakítani szerettek volna ezen a hegemónián, ennek érdekében szerződtették a legutóbbi szezon előtt az olasz Nevio Scalát a kispadra, akinek segítségével sikerült véghezvinniük a "csodát": a Sahtyor előbb az Ukrán Kupa fináléjában győzte le a kijevieket, majd a bajnokságban is megelőzte őket, megszerezve a klub első aranyérmét. A donyecki diadalhoz kétségtelenül hozzájárult az is, hogy kevéssel a bajnokság vége előtt hunyt el a Dinamo Kijev és az ukrán futball élő legendája, Vlagyimir Lobanovszkij, akinek elvesztését a fővárosiak nem tudták feldolgozni.

A bajnoki címvédő a mostani pontvadászatnak is nagy reménnyel vágott neki, és a vezetőség abban bízott, hogy a gárda nem csak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is jól szerepelhet majd. Ez azonban vágyálom maradt, hiszen a Sahtyor előbb a Bajnokok Ligája selejtezőjében esett ki meglehetősen balszerencsés módon, tizenegyesekkel a belga Bruges ellen, majd az UEFA-kupába kerülve az Austria Wien mért 5-1-es vereséget a csapatra.

Ez utóbbi meccs után Scala lemondott posztjáról, utódja pedig az a Valerij Jaremcsenko lett, aki korábban kétszer is vezette az együttest, és az elmúlt szezonban sportigazgatóként tevékenykedett. Az ukrán szakember először csak ideiglenes megbízást kapott, ám miután a bajnokságban sorozatban nyolc mérkőzést nyert vele az együttes, és ötpontos előnyt szerzett a Dinamo előtt, a klub elnöke, Rinat Ahmetov hosszútávú szerződést kötött vele. Az egyesület első embere kifejtette: "Jaremcsenko jól ismeri a klubot, és nagyon sok dolgot tanult Scalától. Ami az olasz trénert illeti, nem gondolom, hogy csalódást okozott volna, hiszen vele nyertük meg az első bajnoki címünket, de tovább kellet lépnünk".

Jaremcsenko sikerei azonban nem sokáig tartottak, hiszen a tavaszi szezonban a Sahtyor bukdácsolni kezdett, és az ötpontos előnyből hárompontos hátrány lett. Ahmetov ennek hatására az elmúlt hónapokban több külföldi sztáredzővel is felvette a kapcsolatot. Először a Bayer Leverkusentől menesztett Klaus Toppmöllerrel tárgyalt, aki azonban menet mondott, mint ahogyan a jelenleg a Barcelonánál dolgozó, ám a szezon végén valószínűleg távozó Radomir Antic is így tett, pedig neki állítólag évi 2,5 millió dolláros fizetést ajánlottak fel.

Ahmetov azonban nem esett kétségbe, és továbbra is Spanyolországban keresett edzőt. Hamarosan eljutott a másodosztályú Jerez mesteréig, a német Bernd Schusterig, akivel gyorsan sikerült megegyeznie. Az egykori "Szőke Angyal" eddigi edzői pályafutása során soha nem dolgozott élvonalban: az 1997-98-as szezonban a Fortuna Kölnnel hatodik lett a Bundesliga 2-ben (ekkor Dragóner Attila és Hajdu Attila is a keze alatt dolgozott), a következő szezonban az 1. FC Kölnnel tizedik lett ugyanebben az osztályban, a legutóbbi két idényben pedig a Segunda Divisiónban szerepelt a Jerezzel.

Az előző idényben majdnem sikerült feljuttatnia a klubot az élvonalba, a jelenlegi pontvadászatban azonban az egyesület anyagi gondjai miatt erre esélye sem volt, és mindenképpen távozni akart. Schuster kétéves szerződést kötött a Sahtyorral, amely a következő idényben biztosan ott lesz a Bajnokok Ligája selejtezőjében, csak az a kérdés, hogy melyik fordulóban kell csatlakoznia a küzdelmekhez: ha marad ezüstös helyen, akkor már a második selejtezőben pályára kell lépnie, ha valamilyen csoda folytán mégis megnyerné a bajnokságot (egy fordulóval a zárás előtt két pont a Dinamo előnye), akkor csak a harmadik körben rajtol majd.