Vágólapra másolva!
A Konföderációs-kupának köszönhetően szerdától öt év után ismét Franciaországra figyel majd a futballvilág. A tornán a világbajnok brazilok, valamint a házigazda és Európa-bajnok franciák mellett további kontinens-, illetve zónaelsők lépnek pályára: az Egyesült Államok, Kolumbia, Kamerun, Új-Zéland, Japán, valamint a szabadkártyás Törökország küzd majd az elsőségért. Utóbbi együttest azért hívták meg, mert a vb-n ezüstérmes németek a sűrű versenynaptárra hivatkozva lemondták a részvételt. A törökök beugrása nem jelent színvonalesést, hiszen a gárda a koreai-japán tornán a 3. helyen végzett.

A "KK" létjogosultságát viszont több szakember is megkérdőjelezi, amit a németek visszalépése is jól bizonyít. További nehézséget jelent, hogy a spanyol bajnokság utolsó fordulójára csak hétvégén kerül sor, így több világklasszis labdarúgót - köztük Zinedine Zidane-t és Ronaldót - nem neveztek az eseményre. Éppen ezért az igazi sztárok hiányozni fognak - főleg a franciáknál és a braziloknál -, ami nagy valószínűséggel a mérkőzések színvonalára is kihatással lesz majd.

Michel Platini, a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságának tagja úgy véli: ezen okok miatt minden bizonnyal 2005-ben rendezik meg utoljára a Konföderációs-kupát. "Ennek a tornának se presztízse, se jövője, de az érvényben lévő szerződések miatt sort kell keríteni rá" - mondta a franciák egykori világklasszisa, aki hozzátette, hogy újra életre keltik a legutóbb 2000-ben megrendezett a klubvilágbajnokságot.

Az idei "KK" legnagyobb esélyesei a törökök, hiszen ők a legjobb összeállításukban érkeznek, ráadásul mindenképpen vissza szeretnének vágni a braziloknak: a vb-n a későbbi győztestől kikaptak a csoportmérkőzések során, majd az elődöntőben is, ráadásul mindkétszer teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a dél-amerikaiaknak.

Természetesen a címvédő franciák, valamint a brazilok is favoritnak számítanak, s kettejük esetleges fináléja is rendkívül pikáns lenne, hiszen az 1998-as vb-döntőben, ugyancsak a St. Denis-ben találkoztak. Akkor a házigazdák egészen pazar játékkal 3-0-ra győztek.

A három "nagy" dolgába valószínűleg egyedül az "örök titkos esélyesként" számon tartott Kamerun szólhat bele. Az afrikaiak bármikor képesek lehetnek meglepetést okozni, igaz, képesek nagyon gyatrán futballozni és vereséget szenvedni egy gyengébb képességű csapattól.